Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

4. Ο "Πατέρας της Νίκης"

 Η Ελλάδα, για να εξέλθει της κρίσεως, έχει, εδώ και λίγες μέρες, κυβέρνηση συνεργασίας των μεγάλων κομμάτων, εθνικού - τρόπον τινά - συνασπισμού. Στο παρόν σημείωμα, θα πάμε στην Αγγλία, 70 χρόνια πίσω, σε μιαν άλλη "οικουμενική" κυβέρνηση, που συνέβαλε σημαντικά στην πορεία της χώρας στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο.
Το Μάη του 1940, λοιπόν, ενώ είχε ξεκινήσει ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος, στην Αγγλία ο βασιλιάς Γεώργιος ο 6ος διόρισε νέο πρωθυπουργό τον συντηρητικό μέχρι τότε Υπουργό Ναυτικών Ουίνστον Τσόρτσιλ (φωτογραφία,  γενν. 30/11/ 1874-  πεθ.  24/01/ 1965). Ο Τσόρτσιλ, θέλοντας ευρεία συναίνεση στον τρόπο που θα χειριζόταν πολιτικοστρατιωτικά τον πόλεμο, σχημάτισε κυβέρνηση εθνικού συνασπισμού, όπου περιέλαβε και σημαίνοντα στελέχη του Εργατικού Κόμματος.
Οι πολεμικές επιχειρήσεις δεν έκλιναν, όμως, πάντα,  υπέρ της Αγγλίας και ο Τσόρτσιλ αντιμετώπισε στο κοινοβούλιο κίνηση άρσης της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του. Παρ' όλα αυτά, κατόρθωσε να διατηρήσει την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των βουλευτών με ψήφους 475 υπέρ και 25 κατά και παρέμεινε έως το 1945 (26/07) στην εξουσία.
Μολονότι δεχόταν πολλά πυρά ο Τσόρτσιλ για την ανάμειξή του στα στρατιωτικά ζητήματα και ότι έδινε μεγαλύτερη σημασία στις απόψεις των φίλων του ως προς τη διεξαγωγή του πολέμου από όση στις συμβουλές της στρατιωτικής ηγεσίας, σημαντικότατη αναδείχτηκε η συμβολή του στην εμψύχωση του αγγλικού λαού, καθώς με τους ψυχωμένους λόγους του από το ραδιόφωνο παρείχε μεγάλη δύναμη στο λαό του και τον γέμιζε αισιοδοξία για θετική έκβαση του πολέμου.  Για την αποφασιστική συμβολή του, μάλιστα, στη συντριβή των  Ιταλογερμανικών δυνάμεων  και των συμμάχων τους κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο,  ο Τσόρτσιλ αποκλήθηκε Πατέρας της Νίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου