Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

8. Ο Δαρβίνος και ο άνθρωπος


 Ο Βρετανός φυσιοδίφης Κάρολος - Ρ. Δαρβίνος (Charles Robert Darwin,  φωτογραφία, γενν. 12/02/1809 - πεθ. 19/04/1882) έφερε "επανάσταση" στους επιστημονικούς και θεολογικούς κύκλους σχετικά με την προέλευση του ανθρώπινου είδους και την εξέλιξή του. 
Το 1831,  ξεκινά πενταετές ταξίδι στη Νότια Αμερική, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Κατόπιν, κατέγραψε τις παρατηρήσεις του στο "Περί γενέσεως των ειδών" (1859), όπου ανατρέπει την Αριστοτελική θεωρία της καταγωγής και της εξέλιξης του ζωικού βασιλείου. Το έργο έχει πρωτομεταφραστεί στα ελληνικά από το Ν. Καζαντζάκη (1911) και είναι πάντοτε επίκαιρο και αντικείμενο ανοιχτής συζήτησης. 
Το 1871, ο Δαρβίνος εξέδωσε το έργο "Η καταγωγή του ανθρώπου", που συσχετίζει άνθρωπο και πίθηκο. Σήμερα (αρχές 21ου αι.), οι επιστημονικές παρατηρήσεις, ανακαλύψεις, αναλύσεις και μελέτες επί του DNA ανθρώπων και ζώων έχουν οδηγήσει τον κόσμο, επιστήμονες και ερευνητές να αποδεχτούν, με διάφορες βελτιώσεις και προσαρμογές, το Δαρβινισμό, παρά τις όποιες, όχι πάντοτε, όμως, επαρκώς και πολύπλευρα και πειστικά τεκμηριωμένες, αντιρρήσεις και αμφισβητήσεις της Εκκλησίας και άλλων επιστημονικών κλάδων.
Με το έργο του ο Κάρολος Δαρβίνος θεμελίωσε τη θεωρία της εξέλιξης, που υποστηρίζει την προέλευση των σύγχρονων ποικίλων ειδών από κοινούς προγόνους. Εξηγεί την εξέλιξή τους με το μηχανισμό της φυσικής επιλογής. Επικρατούν πληθυσμιακά οι απόγονοι των διαφόρων ειδών, που τα χαρακτηριστικά τους ευνοούν τη βέλτιστη προσαρμογή στις αλλαγές των παραγόντων του περιβάλλοντός τους.
Πηγή για το παρόν σημείωμα,  The Life and Letters of Charles Darwin , New York, D. Appleton & Co., 1905.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου