Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

15. Οι Οθωμανικές στρατιωτικές δυνάμεις στα 1821
  

Έχουν γραφεί πολλά για την προετοιμασία, την υλική και την ιδεολογική, των Ελλήνων για την επανάσταση του 1821, την εθνικοαπελευθερωτική. Τι οργανωμένες στρατιωτικές δυνάμεις, όμως, μπορούσε να χρησιμοποιήσει ακριβώς η Οθωμανική Αυτοκρατορία περί το 1821, για να καταστείλει τον ελληνικό ξεσηκωμό; Ο Έλληνας ιστορικός Κ. Παπαρρηγόπουλος αναφέρει ότι στο ναύσταθμο της Κωνσταντινούπολης ήσαν αραγμένα 4 τρίκροτα, 13 δίκροτα των 74, 7 φρεγάδες, 5 δρόμωνες και μερικά μπρίκια, δίχως να συνυπολογίσουμε τη ναυτική προς το Σουλτάνο βοήθεια από την Αίγυπτο, από την Τύνιδα της τωρινής Τυνησίας, από την Τρίπολη της σημερινής Λιβύης και από τη τωρινή Αλγερία.
Όταν, σύμφωνα με όσα γράφει ο Παπαρρηγόπουλος, περί το 1826 ο Σουλτάνος, Μαχμούτ ο 2ος , αποπειράθηκε μεταρρυθμίσεις στο στρατό , 180.000 ιππείς, 220.000 πεζικό και 15.000 πυροβολητές στελέχωναν συνολικά τις τουρκικές δυνάμεις, χωρίς να λάβουμε υπόψη μας και τον Ιμπραήμ από την Αίγυπτο και το στρατιωτικό του σώμα. Πρέπει, πάντως, να σταθούμε περισσότερο και στο γεγονός ότι απ’ όσες επιχειρήσεις κατά των Ελλήνων επαναστατών ανέλαβε ο τούρκικος στρατός, η μέγιστη ήταν αυτή του Δράμαλη το 1822 και αριθμούσε συνολικά 30.000 άντρες! 
Στη φωτογραφία, πίνακας του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ που απεικονίζει Τούρκους στρατιώτες να απαγχονίζουν τον Πατριάρχη, Γρηγόριο τον 5ο, στο Φανάρι, τον Απρίλη του 1821. Ο στρατός ως εκτελεστικό όργανο του Σουλτάνου για την επιβολή της Τάξης, πριν σταλεί στα πεδία των μαχών με τους επαναστάτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου