21. Τριάντα χρόνια η Ευρώπη στα όπλα
Στο α' μισό του 17ου αιώνα, η Ευρώπη δοκιμάζεται σοβαρά από τον Τριακονταετή πόλεμο. Ονομάστηκε έτσι, διότι διήρκεσε από το 1618 έως το 1648 και το θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων ήταν τα εδάφη της Γερμανίας.

Ας ιδούμε τα βαθιά και πραγματικά αίτια του Τριακονταετούς πολέμου και τους όρους της Συνθήκης της Βεστφαλίας, που τον έκλεισε το 1648. Τα αίτια ήταν θρησκευτικά (: στα διάφορα μικρότερα κρατίδια της Γερμανικής Αυτοκρατορίας συγκρούονταν θρησκευτικά οι οπαδοί του Λούθηρου, του Καλβίνου και οι Καθολικοί υπό τον Πάπα και τον Αυτοκράτορα), πολιτικά (: τοπικές αντιθέσεις μεταξύ των κρατιδίων, οι οποίες ξεκινούσαν από την επιδίωξη των Γερμανών τοπικών αρχόντων να περιορίσουν τη δύναμη του αυτοκράτορα προς ίδιον όφελος ο καθένας) και οικονομικοπολιτικά (: καθεμιά από τις εμπλεκόμενες χώρες ήθελε να έχει το "πάνω χέρι" στην Ευρώπη).
Η Συνθήκη της Βεστφαλίας (1648), τερματίζοντας τον πόλεμο, ήταν "χαστούκι" στους Αψβούργους και έβαζε τα θεμέλια για τη Γαλλική Ηγεμονία του 18ου αι., καθώς όριζε, μεταξύ άλλων, τα εξής: Ο Καλβινισμός είναι ισότιμος με τα υπόλοιπα δόγματα. Στη Βοημία επανήλθε ο καθολικισμός. Αναγνωρίστηκαν οι δημεύσεις εκκλησιαστικών περιουσιών που είχαν κάνει οι διαμαρτυρόμενοι έως το 1624. Η Γερμανία παραχωρούσε στη Γαλλία σημαντικά εδάφη της (Αλσατία, Μετς, Τουλ, Βερνταίν), η Πομερανία προσαρτάται στη Σουηδία και ανακηρύσσονται ανεξάρτητες οι Κάτω Χώρες (Ολλανδία) και η Ελβετία, ενώ περιορίζεται σημαντικά η δύναμη του αυτοκράτορα, αφού αναγνωρίστηκαν κυριαρχικά δικαιώματα σε 400 περίπου Γερμανούς τοπικούς ηγεμόνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου