Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

36.  «Ες αύριον τα σπουδαία...»
   

Είχε πάθος με τις γυναίκες.  Ήταν και αρχομανής. Του άρεσαν και οι ολονύχτιες διασκεδάσεις. Το βλέπουμε πίσω από τα γραφόμενα του Ξενοφώντα (4ος αι. π.Χ.) και του Πλουτάρχου (1ος – 2ος αι. μ.Χ.), που χρησιμοποιήσαμε για πηγές στην παρούσα ιστορία.
Ήταν, λοιπόν, ένας από τους πρώτους σε οικονομικοπολιτική δύναμη των Θηβαίων.  Από τους πλούσιους και από τα πρωτοπαλίκαρα των ολιγαρχικών.  «Κολλητοί» του φίλοι ήσαν ο Λεοντίδας (ή Λεοντιάδης) και ο Φίλιππος. Το 382 π.Χ.., οι Σπαρτιάτες, στέλνοντας στρατό υπό τον Φοιβίδα και αφού ανέτρεψαν τη νόμιμη κυβέρνηση, έδωσαν την εξουσία  της πόλης στους τρεις  φίλους.  
Τρία χρόνια αργότερα, λοιπόν,  ένα βράδυ του 379 π.Χ., στη Θήβα,  ο πολέμαρχος Αρχίας, μολονότι οι εξόριστοι της δημοκρατικής παράταξης που είχαν καταφύγει στην Αθήνα έβαλαν στο νου τους να δώσουν τέλος στην ολιγαρχική τριανδρία της πατρίδας τους και πύκνωναν οι σχετικές φήμες, γλεντοκοπούσε σε φιλικό σπίτι με παρέα, γυναίκες, αλλά και με τον έτερο των πολέμαρχων Φίλιππο. Ήρθε τότε φουριόζος ένας αγγελιοφόρος εξ Αθηνών προσκομίζοντας επιστολή  για τον Αρχία. Αυτός, πάνω στη ζάλη του κεφιού, λέει στον αγγελιοφόρο, «Άσε το γράμμα σε μιαν άκρη. Απόψε, γλεντάμε! Ες αύριον τα σπουδαία!»
Ήταν το μοιραίο του λάθος! Το γλέντι είχε και γυναίκες, χορεύτριες και υπηρετικό προσωπικό, οι οποίες, όμως, όταν μέθυσαν ο Αρχίας και οι φίλοι του, έδωσαν σύνθημα στον Πελοπίδα (φωτογραφία) και τους δημοκρατικούς  που εισέβαλαν στο χώρο υποδυόμενοι τους συνδιασκεδαστές και «καθάρισαν» τον Αρχία, τον Φίλιππο, τον επίσης επιφανή Θηβαίο ολιγαρχικό Υπάτη κ.α. Και την επόμενη μέρα,  ο Πελοπίδας και οι συν αυτώ αφού στο μεταξύ σκότωσαν και το Λεοντίδα, επανέφεραν το δημοκρατικό πολίτευμα στη Θήβα.  Αυτά γράφει ο Πλούταρχος, ενώ ο Ξενοφών αναφέρει έξι δημοκρατικούς μεταμφιεσμένους σε χορεύτριες και υπηρέτριες υπό τον συνεργάτη του Πελοπίδα Μέλωνα, που έμπασε στο σπίτι που έγινε το φονικό ο ίδιος ο οικοδεσπότης, ο Φιλλίδας, αφού άδειασε πρώτα το χώρο από την ένοπλη σωματοφυλακή των πολέμαρχων, γιατί οι γυναίκες δεν ήθελαν  τάχα να τις ιδούν άλλοι πλην των αρχόντων της πόλης. Το δυσεξήγητο με την πράξη του Φιλλίδα ήταν ότι επρόκειτο για το «δεξί χέρι» του Αρχία!
Εάν,  όμως, είχε ο Αρχίας ανοίξει το γράμμα, θα μάθαινε ότι οι δημοκρατικοί και ο Πελοπίδας προετοίμαζαν και θα υλοποιούσαν εκείνο το βράδυ συνωμοσία κατά της ολιγαρχικής τριανδρίας των Θηβών και ότι το σχέδιο προέβλεπε και δολοφονία του.  Και θα λάβαινε τα μέτρα του να το αποτρέψει, αλλά δεν το έμαθε ποτέ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου