Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

23. Από τον Ερμή στον... Καποδίστρια



Για μαντατοφόρους των αποφάσεων και των θελήσεών τους ο Δίας και οι θεοί του Ολύμπου, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, έστελναν στις ήσσονες θεότητες και στους ανθρώπους είτε τον Ερμή είτε την Ίριδα. Στη διάρκεια της ελληνικής έκτοτε ιστορικής διαδρομής, οι αρχαίοι Έλληνες και οι Βυζαντινοί βρήκαν πολλούς τρόπους μεταφοράς σε άλλους όσων ήθελαν.
Και φτάσαμε στον 19ο αιώνα, λίγο μετά την Επανάσταση του 1821. Από τις πρώτες έγνοιες του Ιωάννη Καποδίστρια, ως πρώτου Κυβερνήτη, για την οργάνωση του αρτιγέννητου ελεύθερου ελληνικού κράτους στα ευρωπαϊκά πρότυπα ήταν και η σύσταση Ταχυδρομικής Υπηρεσίας. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ιδρύθηκαν με ψήφισμα που εκδόθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου του 1828. Τα πρώτα γραφεία της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας ανοίγουν στο Ναύπλιο (πρώτη μετεπαναστατική πρωτεύουσα της Ελλάδας), στην Τρίπολη, στην Επίδαυρο και στην Ερμούπολη της Σύρου (σπουδαίο εμπορικό κέντρο λόγω ναυτιλίας).
Με την έλευση του Βαυαρικής καταγωγής βασιλέως Όθωνος (μετά το 1832),  τα ταχυδρομικά γραφεία πολλαπλασιάζονται, ενώ ανοίγονται νέοι δρόμοι και συνάπτονται συμβάσεις ταχυδρομικής συνεργασίας με τα σπουδαιότερα ευρωπαϊκά κράτη. Την 1η Οκτωβρίου 1861, τέλος, ένα έτος προ της εξώσεως του Όθωνος και της Αμαλίας από το θρόνο της Ελλάδας, τυπώνονται και στη χώρα μας τα πρώτα γραμματόσημα. Μια σειρά που απεικονίζει το κεφάλι του Ερμή, ταχυδρόμου, όπως εγράφη, των θεών του Ολύμπου.
 Χρήσιμες πληροφορίες για το παρόν λήμμα ελήφθησαν από την ιστοσελίδα του δημοσιογραφικού συγκροτήματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, http://www.makthes.gr/news/reportage/26016/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου