Β.72. Ο πρωθυπουργός πέθανε, ζήτω ο πρωθυπουργός!
Στο παρόν σημείωμα και με τη βοήθεια της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης (www.ggk.gr) θα επιχειρήσουμε να ιδούμε σε ποιες περιπτώσεις κατά τον 20ο αιώνα πρωθυπουργός ελληνικής κυβέρνησης θανών στη διάρκεια της θητείας του έδωσε τη θέση του σε κάποιο άλλο μέλος του μέχρι τότε υπουργικού συμβουλίου.
Αρχή έγινε τον Απρίλη του 1936. Στις 13 του μήνα, το πρωί, αποθνήσκει ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Δεμερτζής. Δίχως να συμβουλευτεί τη βουλή, ο βασιλιάς Γεώργιος ο 2ος, διόρισε την ίδια μέρα νέο πρωθυπουργό τον έως εκείνη τη μέρα αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό στρατιωτικών, στρατηγό ε.α. Ιωάννη Μεταξά, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, στις 4 Αυγούστου του 1936 κήρυξε τη χώρα σε δικτατορία.
Ιούνης 1949, ο αιφνίδιος θάνατος του πρωθυπουργού Θ. Σοφούλη έφερε στην πρωθυπουργία τον Αλ. Διομήδη |
Τον Ιούνη του 1949, πεθαίνει ο εν ενεργεία πρωθυπουργός Θεμιστοκλής Σοφούλης. Διάδοχός του στην πρωθυπουργία, μετά από πολυήμερη κρίση καθώς δεν τελεσφόρησαν οι εντολές σχηματισμού κυβέρνησης που είχαν λάβει οι πολιτικοί αρχηγοί (Κ. Τσαλδάρης, Σ. Βενιζέλος), να επελέγη από το βασιλιά Παύλο ο πρώην τραπεζίτης και μέχρι τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Αλέξανδρος Διομήδης.
Τέλος, όταν ο στρατάρχης και πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος πέθανε τον Οχτώβρη του 1955, τα Ανάκτορα δεν πρόκριναν για διάδοχό του έναν από τους αντιπροέδρους της κυβέρνησής του, τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο (ο οποίος ήταν, ταυτόχρονα, και υπουργός Εθνικής Άμυνας) ή τον Στέφανο Στεφανόπουλο (ο οποίος διατηρούσε, ταυτόχρονα, και το υπουργείο Εξωτερικών). Αντ' αυτών, έδωσαν το "χρίσμα" στον έως τότε υπουργό Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων, βουλευτή Σερρών του κόμματος του Παπάγου, "Ελληνικού Συναγερμού", Κωνσταντίνο Γ. Καραμανλή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου