Σάββατο 7 Απριλίου 2012

158. Μια μεγάλη αγάπη
Αρχαίο νόμισμα με τον Πρωτεσίλαο
Ο Πρωτεσίλαος και η Λαοδάμεια είναι ένα από τα ζευγάρια που η αγάπη τους έχει μείνει στην Ιστορία.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Πρωτεσίλαος ήταν ένα αρχοντόπουλο από τη Θεσσαλία που έλαβε μέρος στην Τρωική Εκστρατεία. Δεν συμμετείχε, όμως, στο δεκαετή πόλεμο των Αχαιών με τους Τρώες που επακολούθησε.
Ο λόγος;  «Πρωτεσίλαος» σημαίνει εκείνος που πρώτος οδηγεί το πλήθος του στρατεύματος. Πράγματι, ο Θεσσαλός ήρωας ήταν ο πρώτος από τον αχαϊκό στόλο και στρατό που θέλησε ν’  αποβιβαστεί σε τρωικό έδαφος. Με το που πατά, όμως, στη γη τα πόδια του σκοτώθηκε αμέσως από τους Τρώες.
Η νεαρή γυναίκα του, η Λαοδάμεια (ή Πολυδώρα κατά κάποιους άλλους), πίσω στη Θεσσαλία, μαθαίνοντας για το χαμό του άντρα της, έπεσε σε μεγάλη κατάθλιψη. Ο λόγος;  Ο Πρωτεσίλαος είχε φύγει για τον πόλεμο μετά από μόλις μιας και μοναδικής ως απεδείχθη ημέρας γάμο! Οι θεοί συγκινήθηκαν από τη μεγάλη αγάπη Πρωτεσίλαου –  Λαοδάμειας, λυπήθηκαν την κοπέλα και επέτρεψαν στον Πρωτεσίλαο ν’ αναστηθεί πρόσκαιρα και να έρθει σαν να μην είχε πεθάνει στο σπίτι του και πλάι στη Λαοδάμεια να χαρούν τον έρωτά τους, όμως για τρεις μονάχα ώρες.
Με την προσωρινή νεκρανάσταση του Πρωτεσίλαου, που της τον έφερε κοντά της ο Ερμής, η Λαοδάμεια, όπως γράφει ο Κ. Κερένυϊ (βλ. «Η μυθολογία των Ελλήνων», μετάφραση Δ. Σταθόπουλος, Αθήνα, 1984, 3η έκδοση, εκδόσεις «Βιβλιοπωλείο της Εστίας», σελ. 576 – 580, η πηγή για το παρόν άρθρο μας), «Τώρα ανήκε και πάλι ολόκληρη στο σύζυγο και μόλις εκείνος εξαφανίστηκε, έμεινε κι αυτή νεκρή. Πέθανε στην αγκαλιά του Πρωτεσίλαου ή αυτοκτόνησε.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου