Κυριακή 1 Απριλίου 2012

152.  Λάσος, διθύραμβος και μουσική

Καλό μήνα!
Διεκόσμησε την αυλητική μουσική μουσική ο Λάσος (6ος αι. π.Χ.)
Ο Λάσος ήταν αρχαίος Έλληνας ποιητής και θεωρητικός της μουσικής. Έζησε και έγραψε τον 6ο αι. π.Χ., γεννημένος περί το 548 π.Χ..
Καταγόταν από την Ερμιόνη της Αργολίδας, αλλά εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και έζησε στην αυλή του τυράννου της πόλης, Ίππαρχου, του γιου τού Πεισίστρατου.
Ασχολήθηκε με το διθύραμβο. Λέγεται, μάλιστα, ότι ήταν εκείνος που εισήγαγε στην Αυλή του Ίππαρχου και στην Αθήνα διαγωνισμό διθυράμβων ως αναπόσπαστο μέρος των μουσικών αγώνων. Έχει, επίσης, σχετιστεί και με την ανάπτυξη της μορφής και της μουσικής του διθυράμβου ως ποιητικού είδους και η συμβολή του ίσως θεωρείται ισάξια με του Αρίωνος του Μηθυμναίου στο εν λόγω ποιητικό είδος.
Το Λεξικό «Σουίδα», επίσης, αναφέρει για το Λάσο πως ήταν ο πρώτος που συνέγραψε επιστημονικό θεωρητικό σύγγραμμα για την μουσική.  Πλούτισε συνάμα την οργανική (αυλητική) συνοδεία του διθύραμβου προσθέτοντας διακοσμήσεις, με τη χρήση πιο πολλών και χωρισμένων με πηδήματα φθόγγων (Πλούταρχος, «Περί μουσικής»).
Τέλος, ο Λάσος, ενώ απεκάλυψε τις ψευτιές του ερμηνευτή των χρησμών στην Αυλή του Ίππαρχου, Ονομάκριτου του Αθηναίου, και συνετέλεσε στην εξορία του σύμφωνα με τον ιστοριογράφο Ηρόδοτο, από κάποιους συγκαταλέγεται στους εφτά σοφούς της αρχαιότητας και μάλλον ήταν και ο δάσκαλος του μεγάλου κλασικού ποιητή της Βοιωτίας, Πινδάρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου