Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

166. Ο αποτυχημένος "πρόγονος" του J. Bond

Θα μπορούσε να αποκληθεί και «πρόγονος» του περιβόητου Τζέιμς Μποντ. Αρκούσε, βέβαια, η αποστολή του να είχε στεφθεί με επιτυχία. Δυστυχώς, όμως, για τον ίδιο και για τους συμπατριώτες του, γνώρισε οικτρή αποτυχία και αυτός έχασε και τη ζωή του.
Ο λόγος για τον πρώτο «κατάσκοπο» που συναντάμε στην ελληνική λογοτεχνία. Ομιλούμε για το Δόλωνα, του οποίου την αποτυχημένη κατασκοπευτική απόπειρα περιγράφουν ο Όμηρος στην «Ιλιάδα» (στίχοι 202 – 579 της ραψωδίας Κ, μετάφραση Ν. Καζαντζάκη – Ι. Θ. Κακριδή) και ο Ευριπίδης στην τραγωδία «Ρήσος».
Ο Οδυσσέας και ο Διομήδης σκοτώνουν το Δόλωνα
Όταν ο Έκτορας, ο πρώτος των Τρώων, θέλει να μάθει τις μελλοντικές κινήσεις των Αχαιών μια και τους βλέπει να έχουν στρατωνιστεί λουφάζοντας γύρω από τα καράβια τους, ο Δόλωνας προσφέρεται εθελοντικά να πεταχτεί ως κατάσκοπος στο αργίτικο στρατόπεδο να «ελέγξει». Μόνο αντάλλαγμα της υπηρεσίας του αυτής προς την πατρίδα θα είναι να του δώσει ο Έκτορας, με την τελική νίκη των Τρώων επί των Αχαιών, τα άλογα του Αχιλλέα.
Αλίμονο! Το βράδυ εκείνο που βγήκε μεταμφιεσμένος ο Δόλωνας για «κατασκοπία», βγήκαν και από τους Αχαιούς ο Οδυσσέας και ο Διομήδης για «περιπολία». Πετυχαίνουν, λοιπόν,  στον κάμπο τον Τρώα «μυστικό πράκτορα» και τον σκοτώνουν, αφού πρωτύτερα του αποσπούν το τρωικό σύνθημα της βραδιάς αυτής και τα νέα για την έλευση του βασιλιά της Θράκης, Ρήσου, στην Τροία ως συμμάχου των Τρώων. Λίγο αργότερα, Διομήδης και Οδυσσέας, με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς, σκοτώνουν και το Ρήσο και γυρίζουν στο στρατόπεδο των Αχαιών με τρόπαια της ανέλπιστης αυτής «νίκης» τον οπλισμό του Δόλωνα και, κυρίως, τα άλογα του Ρήσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου