Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

160. Κρήτες και Κίλικες πειρατές 



Η Κιλικία, μεγάλη παράλια περιοχή της Ν.Α. Μικράς Ασίας εμφανίζεται ως άντρο πειρατών, που λυμαίνονταν τη Μεσόγειο κι έφτασαν με μεγάλους στόλους μέχρι και στον Τίβερη της Ρώμης, μετά το 92 π.Χ.. Οι Κίλικες, που το 78 π.Χ. κατανίκησαν το ρωμαϊκό στόλο, χαίρονται, όπως γράφει ο Διονύσιος Αλικαρνασσέας, με τις πειρατείες, ενώ ο Σέξτος Εμπειρικός σημειώνει πως στην Κιλικία θεωρούν πως έτυχαν ενδόξου θανάτου όσοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια ληστειών – πειρατειών.
Ο Πομπήιος
Το 183 π.Χ. συνάπτεται το Κοινό των Κρητών, μια συμμαχία 31 πόλεων του νησιού, μ’ επικεφαλής τη Γόρτυνα· παρ’ όλ’ αυτά, από το 180 έως το 170 η Κρήτη σπαράζεται από καταστροφικές εμφύλιες διαμάχες κι από το 155 έως το 153 π.Χ. οι Κρητικοί πειρατές βρίσκονται σε διένεξη με τους Ροδίτες. Και στις δυο περιπτώσεις τη λύση θα δώσει «ρωμαϊκή διαιτησία».
Οι Κρητικοί επιδόθηκαν στην πειρατεία κατά τα ιστορικά χρόνια, κυρίως, όμως, τα ελληνιστικά και μάλιστα το 71 π.Χ. ο Ρωμαίος στρατηγός Μάρκος Αντώνιος στέλνει πρεσβεία στην Κρήτη, ζητώντας να πάψουν οι Κρητικοί να «συνεργάζονται» με τους Κίλικες πειρατές. Όταν αυτοί αρνήθηκαν, άρχισε ολιγόμηνος κρητορωμαϊκός πόλεμος, που έληξε με ντροπιαστική εις βάρος των Ρωμαίων συνθήκη, χάρη στη γενναιότητα των Κρητών στρατηγών Πανάρους (από Κυδωνία) και Λασθένους (από Κνωσό).
Απηυδισμένοι, όμως,  από τους πειρατές της Κιλικίας, οι Ρωμαίοι έστειλαν τον Πομπήιο εναντίον τους. Ο Πομπήιος, μετά από τετραετή πόλεμο (τον αποκαλούμενο «πειρατικό», 67 – 63 π.Χ.), «καθάρισε» τη Μεσόγειο, νικώντας τους πειρατές και καταλαμβάνοντας την Κιλικία. Στις επιχειρήσεις του Πομπηίου χρησιμοποιήθηκαν 500 πλοία, 120.000 στρατιώτες και 6.000 τάλαντα. Καταστράφηκαν 120 πειρατικές βάσεις, 500 πλοία και θανατώθηκαν (στη μάχη ή στην αιχμαλωσία) περίπου 10.000 πειρατές. Χιλιάδες άλλοι εξαναγκάσθηκαν να κάψουν τα πλοία τους και να φύγουν στην ξηρά, ή αφέθηκαν ελεύθεροι με αντάλλαγμα λύτρα και πληροφορίες.
Έτσι, λίγα χρόνια μετά τις παραπάνω «εκκαθαρίσεις», στα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ., ο μεγάλος Ρωμαίος διανοούμενος και πολιτικός, Κικέρων, διατελεί πολιτικοστρατιωτικός διοικητής της Κιλικίας ως ρωμαϊκής πλέον επαρχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου