Δευτέρα 30 Απριλίου 2012


179. «Πηγαίνετε στο σπίτι σας, Αμερικανοί!»

Η  Πρωτομαγιά του 1952 έχει «σημαδέψει» τη μεταπολεμική πολιτική ιστορία της Ιαπωνίας.  Αιματηρά γεγονότα αναστάτωσαν το Τόκιο, την πρωτεύουσα της χώρας.
Χιλιάδες  Γιαπωνέζων, σύμφωνα με δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» (αρ. φύλλου 2341, στις 02.05.1952, η πηγή μας), συνέρευσαν στο πάρκο Μεϊζί . Και η κυβέρνηση πιάστηκε «στον ύπνο», όταν διαδηλωτές μετά τη συγκέντρωση στο πάρκο επιχείρησαν να καταλάβουν τα ανάκτορα του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, Χιροχίτο.
Κεντρικός δρόμος στο Τόκιο, 1950
Η αστυνομία για να απωθήσει τους επίδοξους εισβολείς, χρησιμοποίησε και δακρυγόνα. Από τις κατά μέτωπο συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών είχαμε 3 νεκρούς διαδηλωτές και περί τους 1000 τραυματίες.
Νωρίτερα, Ιάπωνες κομμουνιστές, εργάτες και φοιτητές συμμετείχαν σε  πρωτομαγιάτικες πορείες σε όλο το Τόκιο, κατά τη διάρκεια των οποίων είχαν λιθοβολήσει και το στρατηγείο του Αμερικανού στρατηγού Ρίτζγουεη.  Οι ΗΠΑ είχαν κατά τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια τον πολιτικό και οικονομικό έλεγχο της ηττημένης στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο Ιαπωνίας. Για να αναχαιτίσει, λοιπόν,  όσους έβαλαν κατά του αμερικάνικου διοικητηρίου, η αστυνομία χρησιμοποίησε ξύλινα ρόπαλα, ενώ οι διαδηλωτές και πολλές βιτρίνες καταστημάτων και πολλά αυτοκίνητα μη Γιαπωνέζων γύρω από το στρατηγείο κατέστρεψαν και τραυμάτισαν αρκετούς Αμερικανούς ένστολους στρατιώτες.  Κυρίαρχο σύνθημα των διαδηλωτών ήταν: «Πηγαίνετε στο σπίτι σας, Αμερικανοί!»
Τέλος, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, που βασίζεται σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, στο πλευρό των Γιαπωνέζων είχαν ταχτεί και πολλοί Κορεάτες, ενώ διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Ιαπωνίας, Οσάκα πχ και Ναγκάνο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου