Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

169. Στην πυρά...

Δε γνώρισαν μόνο οι Χριστιανοί διωγμούς από τους εθνικούς και τους ειδωλολάτρες αυτοκράτορες της Ρώμης κατά τους δύσκολους πρωτοχριστιανικούς αιώνες της εξάπλωσης του χριστιανισμού στα πέρατα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Ας μεταβούμε στην Έφεσο, όταν ο απόστολος Παύλος πήγε για πρώτη φορά να διδάξει τον κατά την πίστη του λόγο του Ιησού Χριστού στους κατοίκους της ιστορικής αυτής πόλης της Μικράς Ασίας. Σημειωτέον, η πόλη τα χρόνια εκείνα, μέσα του 1ου αιώνα μ.Χ., κατοικούνταν από ελληνικής καταγωγής λάτρεις του δωδεκάθεου, αλλά και Ιουδαίους.  
Ο απόστολος Παύλος
Καθώς ο χριστιανισμός διαδιδόταν ανάμεσα στους Εφεσίους χάρη στις επιτόπιες διδασκαλίες του Παύλου,  οι πιστοί σ’ αυτόν απόχτησαν δύναμη και άρχισαν να επιβάλλονται στους αλλόθρησκούς τους.  Έτσι, μάλλον εξηγείται και ότι όσοι στην Έφεσο ασχολούνται με τη μαγεία οδηγήθηκαν, παρά τη θέλησή τους και με την πίεση των «μαθητών» του Αποστόλου Παύλου, στο να μαζέψουν όλα τα βιβλία τους και να τα κατακάψουν δημόσια μπροστά σε όλους. Η αξία των κατεστραμμένων βιβλίων υπολογίστηκε  –  κατά το συγγραφέα των «Πράξεων των Αποστόλων» (κεφ. 19, παρ. 8 – 20), που αποτελεί την πηγή μας για την παρούσα αφήγηση  –   σε 50.000 αργύρια, αργυρά  νομίσματα που κόπηκαν προς τιμήν του αυτοκράτορα.
Να υποθέσουμε, τέλος, ότι,  για να είναι τόσο μεγάλη η αξία όσων βιβλίων κατακάηκαν,  θα πρέπει πέραν των φερόμενων ως μάγων να ρίχτηκαν στην πυρά και έργα (ειδωλολατρικοί ύμνοι σε θεούς, φιλοσοφικές πραγματείες π.χ.) και από την Κλασική Ελληνική και την Ελληνιστική Γραμματεία, των οποίων η ύπαρξη μαρτυρείται έμμεσα από διάφορες πηγές,  αν και δεν έχουν σωθεί έως τις ημέρες μας παρά σε ψήγματα ή καθόλου …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου