Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

168. Αν και Ρωμαίος, έγραψε ελληνικά!

Στο β’ μισό του 3ου αι. π.Χ. και στην αρχαία Ρώμη ζει και γράφει ο Quintus Fabius Pictor. Την υστεροφημία του την χρωστά στο ότι υπήρξε ο αρχαιότερος ιστοριογράφος – χρονικογράφος  της Λατινικής Λογοτεχνίας.
Από τον Αινεία άρχισε το Έργο του ο Q. F. Pictor
Συγκεκριμένα, έγραψε, βασιζόμενος στην προφορική παράδοση, στα ελληνικά πρώτος την ιστορία της Ρώμης από την έλευση του Αινεία  στο Λάτιο έως τα χρόνια του.  Μολαταύτα, από το έργο του σώθηκαν ψήγματα.
Ο Pictor  χρησιμοποίησε παλαιότερούς του συγγραφείς με μεγάλη προσοχή και ο ίδιος στάθηκε πηγή για τους κατοπινούς του Έλληνες ιστοριογράφους Πολύβιο και Διονύσιο τον Αλικαρνασσέα και για το μεταγενέστερό του και πασίγνωστο Ρωμαίο ιστορικό Τίτο Λίβιο κ.α..
Σε ό,τι αφορά τη δημόσια ζωή του, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Pictor υπήρξε συγκλητικός, πολέμησε κατά των Καρχηδονίων στο 2ο καρχηδονιακό πόλεμο (218 – 201 π.Χ.) και, τέλος, εστάλη στους Δελφούς, για να πάρει χρησμό μετά την ολέθρια εις βάρος των Ρωμαίων ήττα στις Κάννες στα 216 π.Χ..   
Και θα κλείσουμε το παρόν λήμμα, για το οποίο πληροφορίες αντλήθηκαν από την on line έκδοση της Britannica Encyclopedia (http://www.britannica.com/EBchecked/topic/199711/Quintus-Fabius-Pictor ),  για τον Q. Fabius Pictor αναφέροντας ότι ίσως το έργο του διδασκόταν σε σχολεία, καθώς το όνομά του διασώζεται σε τοίχους ενός αρχαίου σχολείου στην Ταορμίνα της Σικελίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου