Σάββατο 28 Απριλίου 2012

177. Θηραμένης, ο "κόθορνος"

Ο Θηραμένης ήταν Αθηναίος πολιτικός και στρατηγός της Αθήνας, στο 2ο μισό του 5ου αι. π.Χ. (γεννήθηκε το 455 – θανατώθηκε το 404 π.Χ.). Θετός γιος του Άγνωνος.
Στην Αθήνα του 5ου αι. π.Χ., πρωταγωνιστούν πολιτικοί όπως ο Θηραμένης
Έχει συνδεθεί άρρηκτα με το Ολιγαρχικό πραξικόπημα του 411 π.Χ., με την έπειτα από λίγους μήνες κατάλυσή του, με τη «συγκυβέρνηση» Ολιγαρχικών και Δημοκρατικών (411 – 410 π.Χ.), με τη δίκη και καταδίκη των στρατηγών νικητών στις Αργινούσες (406 π.Χ.) και με την επονείδιστη για την Αθήνα ειρήνη και εγκαθίδρυση των Τριάντα Τυράννων στο τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου (404 π.Χ.). Συγκεκριμένα, ήταν μέλος της ηγετικής ομάδας τόσο του πραξικοπήματος του 411 π.Χ. όσο και των Τριάντα Τυράννων, είχε πρωτοστατήσει στην ανατροπή των πραξικοπηματιών και ετέθη επικεφαλής στη «συγκυβέρνηση» Ολιγαρχικών και Δημοκρατικών, ενώ ήταν αυτός που θα πρωταγωνιστήσει στη δίκη των Δημοκρατικών στρατηγών των Αργινουσών και στις διαπραγματεύσεις με τους Σπαρτιάτες για τον τερματισμό του Πελοποννησιακού πολέμου.
Όταν διεφώνησε με τον Κριτία, τον επικεφαλής των Τριάντα, για τον τρόπο που κυβερνούσαν, καταδικάστηκε ως ένοχος εσχάτης προδοσίας να πιει το κώνειο.  Οι σύγχρονές του ή και οι κατοπινές πηγές (Θουκυδίδης, Ξενοφών, Λυσίας, Αριστοφάνης, Αριστοτέλης κ.α.) τον χαρακτηρίζουν «κόθορνο», ευμετάβολο και μετριοπαθή πολιτικό, που πότε έκλινε προς τη φιλολαϊκή παράταξη και πότε προς τους Ολιγαρχικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου