Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

B. 59. H πατρίδα του αγγουριού

Το καλοκαίρι του 2010 άλλαξε όλα όσα νομίζαμε πως ξέραμε για το αγγούρι, το ποικιλότροπα πολύτιμο για τη σωματική μας υγεία λαχανικό. Μέχρι τότε, όλοι πίστευαν ότι η πατρίδα του είναι η Αφρική. 
Τον Αύγουστο, λοιπόν, του 2010 δημοσιοποιήθηκε, σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» (9.8.2010),  έρευνα των επιστημόνων του πανεπιστημίου του Μονάχου, υπό την καθηγήτρια και διευθύντρια του Βοτανικού Κήπου της πόλης Σούζαν Ρένερ, που παρουσιάστηκε στην επιθεώρηση PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, η οποία ήλθε να ανατρέψει την καθιερωμένη αντίληψη ότι το αγγούρι και το πεπόνι κατάγονται από την Αφρική (όπως και οι άνθρωποι). 

Το βοτανικό γένος Cucumis, στο οποίο ανήκουν τόσο το αγγούρι (Cucumis sativus), όσο και το πεπόνι (Cucumis melo), εθεωρείτο εδώ και καιρό ότι προέρχεται από την Αφρική, επειδή πολλά άγρια είδη του γένους Cucumis συναντώνται στην «μαύρη ήπειρο». Όμως η μοριακή γενετική ανάλυση της έρευνας του 2010 έδειξε ότι τα άγρια φυτά, από τα οποία προέρχονται το σημερινό αγγούρι και το πεπόνι, κατάγονται τελικά από την Ασία.
Τα αγγούρια προέρχονται από την ίδια οικογένεια (κολοκυνθοειδή) με τα φυτά που παράγουν το πεπόνι, το καρπούζι και το κολοκύθι και τα βρίσκουμε στην αγορά είτε σε μικρό μέγεθος (για τουρσί), είτε σε μεγαλύτερο για τις σαλάτες. Στην Κρήτη, μάλιστα, αλλά και σε διάφορα νησιά του Αιγαίου, βρίσκουμε και το ξυλάγγουρο, το οποίο μοιάζει με μικρό πεπόνι και έχει πιο σκληρή σάρκα από το συνηθισμένο αγγούρι, η οποία είναι και πολύ εύγευστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου