Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Β. 68.  Η Ελευθερία του Τύπου 
Ένα από τα νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των ανθρώπινων κοινωνιών είναι και η ελευθερία της έκφρασης διά του Τύπου. 
Η Παγκόσμια, λοιπόν, Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, που τιμάται στις 3 κάθε Μάη, έχει τις ρίζες της στους Αφρικανούς δημοσιογράφους  που, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου (Νοέμβρης 1989) και την κατάρρευση των περιορισμών των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Ανατολική Ευρώπη, αναζήτησαν την αντίστοιχη πρόοδο στην ήπειρό τους. Εργάστηκαν  με την ΟΥΝΕΣΚΟ για την οργάνωση σεμιναρίου το 1991 στην Ναμίμπια, αποτέλεσμα του οποίου ήταν η  Δήλωση ορόσημο του Γουίντχουκ για ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η οποία - δυο χρόνια αργότερα -  ενέπνευσε με την σειρά της τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να ανακηρύξει την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, η Ελευθερία του Τύπου υποχώρησε το 2015 στην 89η θέση από την 91η που βρισκόταν το 2014.
Την τελευταία δεκαετία, εξάλλου, περισσότεροι από 800 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε ΜΜΕ παγκοσμίως έχουν σκοτωθεί ή δολοφονηθεί κι η πλειονότητά τους δεν είναι πολεμικοί απεσταλμένοι ή ανταποκριτές.
Πέφτουν θύματα σε μη εμπόλεμες ζώνες από παραστρατιωτικούς πυρήνες, οργανωμένες ομάδες εγκληματιών, η και τοπικών αστυνομικών αρχών.
Συλλαμβάνονται, διώκονται, απάγονται, υφίστανται ξυλοδαρμούς κι επιθέσεις, που μπορούν να φθάσουν ακόμη και σε δολοφονίες.
Πηγή: Οι σχετικές ιστοσελίδες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου