Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

B. 65. Περί Μαζδακισμού...

Γνωρίζετε τον μαζδακισμό; Πρόκειται για ένα ιδεολογικό κίνημα, που εμφανίστηκε και διαδόθηκε ως ακραία έκφανση του αρχαίου Ζωροαστρισμού στη μακρινή Περσία και στην Κεντρική Ασία  τα χρόνια πριν το Μωάμεθ και τη διάδοση του Μωαμεθανισμού, δηλαδή κατά τον 5ο και τον 6ο αι. μ.Χ.. Πηγή για το παρόν μας σημείωμα, θα είναι η «Παγκόσμια Ιστορία της Φιλοσοφίας» από την Ακαδημία Επιστημών της πρώην ΕΣΣΔ (εκδόσεις «Επιστημονικός Κόσμος», Αθήνα, 1958).
Ο Μαζδάκ

Ο Μαζδάκ, εισηγητής του κινήματος, ζει μέχρι το 529 μ.Χ. και δίδασκε, μεταξύ άλλων, ότι «το μίσος και ο πόλεμος σκοτεινιάζουν τη ζωή των ανθρώπων. Όλες αυτές τις δυστυχίες τις δημιουργεί το σκότος. Για να υπερνικηθεί το σκότος και οι συνέπειές του πρέπει να εξαλειφθεί η ρίζα όλων των κακών, η ανισότητα των ανθρώπων στη χρήση των υλικών αγαθών. […] Ο Μαζδάκ πίστευε ότι η ανισότητα γεννήθηκε επειδή οι ισχυροί του κόσμου σφετερίσθηκαν με τη βία και την καταπίεση τα κοινά αγαθά […]» (βλ. «Παγκόσμια Ιστορία της Φιλοσοφίας», σελ. 243 – 244). 
Όπως παρατηρούμε, οι ιδέες και οι αρχές του Μαζδάκ θυμίζουν τις μετεγενέστερες κομμουνιστικές και μαρξιστικές απόψεις περί της κοινωνίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου