Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Β. 61. Πείνα, εξαθλίωση, κλιματικές αλλαγές και παιδική θνησιμότητα

Ιούνης του 2009. Αντιμέτωποι με την πείνα και την εξαθλίωση βρίσκονται, σύμφωνα με την UNICEF, περίπου 400 εκατ. άνθρωποι στη νότια Ασία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της απότομης αύξησης που είχαν παρουσιάσει το πρώτο εξάμηνο εκείνης της χρονιάς οι τιμές τροφίμων.
Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού στις αρχές του καλοκαιριού του 2009, που μέρος της δημοσιεύτηκε στις ιστοσελίδες της ελληνικής εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", μέσα σε μόλις δύο χρόνια (2007 - '09) ο αριθμός των ατόμων που υποφέρουν από την πείνα είχε αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια.
H κλιματική αλλαγή και οι ανθρωπιστικές κρίσεις
επιβαρύνουν τους δείχτες της παιδικής θνησιμότητας
Σημαντικό παράγοντα στην εξάπλωση του λιμού αποτελούν τα λεγόμενα «τρία F» στα αγγλικά, τρόφιμα (food), καύσιμα (fuel) και οικονομική κρίση (financial crisis), με την τελευταία να ευθύνεται για την άθλια κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι πληθυσμοί της νότιας Ασίας.
Η προαναφερθείσα έρευνα της UNICEF είχε έρθει να συμπληρώσει και μια σχετική έρευνα του ΟΗΕ, βάσει της οποίας περίπου 1,18 δισ. άτομα διαβιούν με ημερομίσθιο που δεν υπερβαίνει τα δύο δολάρια την ημέρα.
Πολλές από τις βασικές αιτίες, εξάλλου, σύμφωνα με μιαν άλλη ανακοίνωση της UNICEF της ίδιας εποχής (2.6.2009), για την παιδική θνησιμότητα στις χαμηλού και μέσου εισοδήματος χώρες, συμπεριλαμβανόμενης της ελονοσίας, της διάρροιας και του υποσιτισμού, επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή.

Τέλος, η έλλειψη νερού και οι μεταβολές στα αγροτικά πρότυπα, όπως τονιζόταν στην τελευταία αυτή ανακοίνωση,  θα σημάνουν προοδευτικά μια μαζική ελάττωση της διαθέσιμης τροφής σε ορισμένες χώρες και κατά συνέπεια, οι ανθρωπιστικές κρίσεις θα αυξηθούν στο εγγύς μέλλον ανεπανόρθωτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου