Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Β. 73. Αρριανός  και Αλέξανδρος

Έχετε διαβάσει την «Αλεξάνδρου Ανάβαση» του Αρριανού; Την αφήγηση, που βοηθά τον αναγνώστη να παρακολουθήσει από «κοντά», από τα πρώτα της βήματα, την εκστρατεία του Μεγαλέξανδρου στην Ανατολή κατά των Περσών;

Πρέπει, όμως,  με λίγα λόγια να θυμηθούμε ποιος ήταν ο Αλέξανδρος, που η Ιστορία επονόμασε «Μέγα», και ποιος  ο ιστοριογράφος μας, ο Αρριανός, ο μιμητής τόσο του Ξενοφώντος (εξ ου ο Αρριανός απεκλήθη και «Νέος Ξενοφών»!), όσο και του Θουκυδίδη, των αρχαίων μεγάλων Ελλήνων Ιστορικών. Έχει τούτη η «διευκρίνιση» μεγάλη σημασία, εφόσον, όπως θα ιδείτε, απέχουν χρονικά αρκετούς αιώνες μεταξύ τους, μ’ ό,τι αυτό μπορεί να «επιφέρει» στον τρόπο ιστορικής γραφής του Αρριανού και στη δυνατότητά του πρόσβασης σε πηγές για τη ζωή και το έργο του Μακεδόνα στρατηλάτη.
Ο Αλέξανδρος ο 3ος   έζησε από το 356 έως το 323 π.Χ. . Ήταν μαθητής του γνωστού φιλόσοφου Αριστοτέλους και βασιλιάς της Μακεδονίας, γιος και διάδοχος του Φιλίππου του 2ου  και της Ολυμπιάδας. Μετά από πολυετή εκστρατεία (334 – 325 π.Χ.), για την αφήγηση της οποίας η Ιστορία «ανακατεύεται» με θρύλους, ο Αλέξανδρος διέλυσε το Περσικό Βασίλειο και έγινε κύριος μεγάλου μέρους της Ασίας από τη Μ. Ασία μέχρι την Ινδία και τμήματος της Β. Αφρικής με έδρα την Αλεξάνδρεια, μεταφέροντας εκεί τον ελληνικό πολιτισμό.
Ο Φλάβιος Αρριανός, μαθητής του Επίκτητου στη Νικόπολη της Ηπείρου, έζησε από το 95 μέχρι το 180 μ.Χ. καταγόμενος από τη Νικομήδεια της Μ. Ασίας. Μετά τον Επίκτητο, κατέβηκε στην Αθήνα, για να λάβει μαθήματα ρητορικής. Το α’ ήμισυ του 2ου αιώνα, κέρδισε την εύνοια του Ρωμαίου αυτοκράτορα, Αδριανού, και διορίστηκε σε διοικητικές θέσεις. Γύρω στο 140 (έως το 171 μ.Χ. τουλάχιστον) ζει και πολιτεύεται στην Αθήνα. Απ’ ό,τι έγραψε, ξεχωρίζουμε την «Αλεξάνδρου Ανάβαση» (7 βιβλία, μιμούμενος την «Κύρου Ανάβαση» του Ξενοφώντος;), τα γεωγραφικά – περιηγητικά έργα, «Ινδική» και «Περίπλους Ευξείνου Πόντου», τα φιλοσοφικά, «Διατριβαί» και «Εγχειρίδιον», μερικά έργα στρατιωτικής ταχτικής κ.α.
Πηγές: «Ιστορία Αρχ. Ελληνικής Λογοτεχνίας» του Α. Λέσκυ για τον Αρριανό και «Ιστορία Ελληνικού Έθνους» της Εκδοτικής Αθηνών για το Μ. Αλέξανδρο. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου