Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Β. 69. Ένα "Διαμάντι" επικεφαλής του Βυζαντινού Μουσείου 
Ο Αδαμάντιος Αδαμαντίου (γενν. 1875- πεθ. 1937) θεωρείται από τους σημαντικότερους Έλληνες μελετητές του Βυζαντινού πολιτισμού. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Πανεπιστήμιου Αθηνών και δίδαξε στην Ερμούπολη της Σύρου και στο Ταιγαρόνκ της Ρωσίας στην Ελληνική σχολή. Μελέτησε στις βιβλιοθήκες και τα Μουσεία Μόσχας και Πετρουπόλεως κυρίως τη Βυζαντινή τέχνη και αρχαιολογία. Στη συνέχεια (1900) σπούδασε με κρατική υποτροφία στην Ecole Normale Superieure στο Παρίσι.

Τα κατοπινά χρόνια, διετέλεσε τακτικός καθηγητής της βυζαντινής τέχνης και του βυζαντινού πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1912-1937) και πρώτος διευθυντής του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου στην Αθήνα (1914-1923).
Ο Αδαμάντιος Αδαμαντίου (1875-1937)

Επίσης, εργάστηκε για την προστασία και τη συντήρηση πολλών βυζαντινών μνημείων (στον Μιστρά, τα Μετέωρα, το Γεράκι και το Δαφνί). Συνεργάστηκε και με τον καθηγητή Σπ. Λάμπρου για την καταγραφή και σύνταξη καταλόγου των χειρογράφων των μονών του Αγ. Όρους.

Έγραψε, τέλος, πολλές μελέτες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και εισήγαγε τη μελέτη του βυζαντινού πολιτισμού και της βυζαντινής τέχνης στα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας.  Ενδεικτικά έργα αποτελούν τα εξής: Βυζαντινά μνημεία της Ηπείρου, Χρονικά του Μορέως, Τηνιακά Παραμύθια, Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, Αγνείας πείρα της Θεοτόκου, Αλεξανδρινός Πολιτισμός κ.α.

Σχετικά με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ας θυμηθούμε ότι ιδρύθηκε το 1914 με τον Νόμο 401. Διοικείται από Εφορευτική Επιτροπή με επικεφαλής τον πρίγκιπα Νικόλαο και διευθυντή, όπως προαναφέρθηκε, τον καθηγητή Αδαμάντιο Αδαμαντίου.

Δέκα σχεδόν χρόνια μετά (1923), ο βασικός πυρήνας των συλλογών του είχε ήδη σχηματισθεί. Η συλλογή γλυπτών δημιουργήθηκε από έργα που είχαν περισυλλεχθεί από τα μνημεία της Αττικής και είχαν συγκεντρωθεί στο Θησείο και στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Οι συλλογές εικόνων, μικροτεχνίας, χειρογράφων και υφασμάτων συγκροτήθηκαν τόσο από αγορές και δωρεές έργων, όσο και από την κατάθεση κειμηλίων που προέρχονταν από μονές της Ελλάδας και από διαλυμένες ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού.

Πηγή: Οι ιστοσελίδες του Υπουργείου Πολιτισμού για το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και των εκδόσεων Πελεκάνος («Χρονικά του Μορέως») για τον Αδαμάντιο Αδαμαντίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου