Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

54. Το "κολαστήριο" 







Έχει, από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκε, ξεσηκώσει τον παγκόσμιο σάλο και τη διεθνή κατακραβγή επωνύμων και ανωνύμων. Άλλοι το καταδικάζουν για πολιτικούς λόγους, άλλοι από ανθρωπιστικά ιδεώδη, κάποιοι τάσσονται υπέρ των νόμων περί ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που νομίζουν πως καταπατούνται κ.α., αλλά ό,τι σχόλιο συναντάς στα χείλη των περισσοτέρων ανά τη γη ανθρώπων είναι πως πρόκειται για ένα "κολαστήριο" - "μαύρη κηλίδα" στις ανθρώπινες κοινωνίες!
Ο λόγος για τη φυλακή στη βάση του αμερικάνικου πολεμικού ναυτικού στην Ακτή Γκουαντανάμο επί κουβανικού εδάφους. Ξεκίνησε να λειτουργεί 11 του Γενάρη του 2002 και 780 έκτοτε ύποπτοι έχουν "φιλοξενηθεί" στα κελιά της, ενώ οι πρώτοι δώδεκα που οδηγήθηκαν εκεί εξακολουθούν να κρατούνται σε αυτή. Μόνον ένας από τους 12 αυτούς  δικάστηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια, ενώ γενικά ένας μικρός μονάχα αριθμός από όσους έχουν εγκλειστεί στο Γκουαντανάμο έχει προσαχθεί σε δίκη.
Η φυλακή δημιουργήθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ με εντολή του τότε προέδρου Τζορτζ Μπους, για να φυλακιστούν όσοι θεωρούνταν ύποπτοι ως μέλη της Αλ Κάιντα και άλλοι "εχθρικοί μαχητές"  που πιάνονταν σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Πακιστάν και δεν ήσαν στρατιωτικοί. 
Κατά καιρούς, όπως προαναφέρθηκε, οι συνθήκες εγκλεισμού και διαβίωσης ξεσήκωσαν φωνές διαμαρτυρίας παγκοσμίως κατά του Γκουαντανάμο. Φωνές επισήμων (Γενικός Εισαγγελέας της Βρετανίας π.χ. και Αγγελα Μέρκελ κ.α.), αλλά και του κόσμου όλου, για να κλείσει η  επαίσχυντη φυλακή. Για να τις αντικρούσει ο υπουργός αμύνης των ΗΠΑ, Ντ. Ράμσφελντ, το Μάη του 2004, τόνισε, μεταξύ άλλων,  στη Γερουσία ότι οι ανακριτές της περιβόητης φυλακής έχουν οδηγίες συμβατές με τη Συνθήκη της Γενεύης, ενώ, δύο χρόνια αργότερα (Μάιος 2006), ο εκπρόσωπος του αμερικάνικου υπουργείου εξωτερικών, Σ. ΜακΚόρμακ,  στις διεθνείς διαμαρτυρίες απάντησε ότι στη φυλακή του Γκουαντανάμο έχουν φυλακιστεί "επικίνδυνοι άνθρωποι" που, εάν απελευθερώνονταν ή εάν έκλεινε η φυλακή, θα μπορούσαν να γίνουν ξανά απειλητικοί εις βάρος όλου του κόσμου.
Σήμερα (2012), στη φυλακή βρίσκονται 171 κρατούμενοι, με διάφορα επίπεδα ασφάλειας. Σε κάποια από τα τμήματά της οι φυλακισμένοι κινούνται ελεύθερα πίσω από ένα διαχωριστικό από πλεξιγκλάς και έχουν πρόσβαση, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της φυλακής, σε μαθήματα "αγγλικών, τέχνης και διαχείρισης του χρόνου".  Όσοι "κρατούμενοι δεν συμμορφώνονται" κρατούνται σε κελιά 29 τ.μ. με ένα κρεβάτι και μια τουαλέτα.
Για να συνταχθεί το σημερινό άρθρο ανατρέξαμε στις ηλεκτρονικές σελίδες των ελληνικών εφημερίδων ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ και στο σχετικό αρχείο τους. Η φωτογραφία, μάλιστα, που συνοδεύει το άρθρο είναι από το αρχείο του Associated Press και δημοσιεύτηκε στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, στις 12 - 05 - 2006. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου