Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

77. Βίος & πολιτεία Θρασύβουλου






Ο Θρασύβουλος, ο γιος του Λύκου, ο Αθηναίος είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικού που, πρωταγωνιστώντας σε μιαν καθοριστική στιγμή για την πατρίδα του, γρήγορα προσπάθησε να επωφεληθεί προς ίδιον όφελος ό,τι είχε ο ίδιος ως χρέος να της προσφέρει.  Δημοκρατικός στρατιωτικός και πολιτικός των τελών του 5ου αιώνα π.Χ. και των πρώτων χρόνων του 4ου. Μαζύ με το Θράσυλλο εμπόδισε τους Ολιγαρχικούς να πάρουν, το 411 π.Χ., με το μέρος τους τον Αθηναϊκό στρατό που στρατωνιζόταν στη Σάμο, ενώ βοήθησε τον Αλκιβιάδη να γυρίσει, από το 411 π.Χ., κοντά στους Δημοκρατικούς συμπατριώτες του. 
Και αφού έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις των τελευταίων ετών του Πελοποννησιακού πολέμου (410 – 404 π.Χ.), ανέλαβε και έφερε σε επιτυχές πέρας την ανατροπή των Τριάντα Τυράννων, με την οποία επανήλθε στην Αθήνα η Δημοκρατία, το 403 π.Χ.. Έκτοτε και έως το θάνατό του (389 π.Χ.), ο Θρασύβουλος, εγωιστικά και αλαζονικά κινούμενος, θα καταβάλλει προσπάθειες για ανασύσταση της Αθηναϊκής κυριαρχίας στο Αιγαίο και στη Μ. Ασία.
Μαρτυρίες για τη ζωή και το έργο του Θρασύβουλου αντλούμε από την "Ιστορία" του Θουκυδίδη και τα "Ελληνικά" του Ξενοφώντος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου