Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

67. Ονόματα που ξεχειλίζουν "ψυχική δύναμη" 





Η αρχαιοελληνική λέξη "σθένος" έχει επιβιώσει μέχρι τις ημέρες μας. Σημαίνει ακόμα και σήμερα ψυχική, κυρίως, δύναμη. Και συνάμα χρησιμοποιήθηκε στο διάβα των αιώνων ως δεύτερο, συχνότερα έναντι πρώτου, συνθετικό σε αντρικά ελληνικά ονόματα, όπως διεπίστωσα σε έρευνά μου που δημοσιοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2002 με εισήγησή μου σε παγκόσμιο συνέδριο για την αρχαία Ελλάδα στην Ολυμπία (http://www.biblionet.gr/main.asp?page=showbook&bookid=112542). 
Στο σημερινό σημείωμα, θα ιδούμε μερικά αρχαιοελληνικά ονόματα, τα οποία έχοντας το "σθένος" μέσα τους μάς παραπέμπουν στη δύναμη ψυχής που ενδεχομένως ήθελαν όσοι τους έδωσαν τα ονόματα να έχουν τα παιδιά αυτά στη ζωή τους.
Δημοσθένης (Αθηναίος πολιτικός του 4ου αι. π.Χ.), δήμος + σθένος= ο λαός είναι δυνατός. Κλεισθένης (Αθηναίος πολιτικός του 6ου αι. π.Χ.), κλεις + σθένος= το παντοδύναμο κλειδί. Αντισθένης (Αθηναίος φιλόσοφος, 444 - 370 π.Χ.), αντί (επιτατικό) + σθένος= πολύ μεγάλη δύναμη. Σωσθένης (Μακεδόνας στρατιωτικός των ελληνιστικών χρόνων), σως + σθένος= η δύναμη του εαυτού. Λεωσθένης (Αθηναίος στρατιωτικός του 4ου αι. π.Χ..)= λαός με ψυχική δύναμη. Καλλισθένης ο Ολύνθιος (ιστορικός του 4ου αι.π.Χ. από την Όλυνθο της Χαλκιδικής), κάλλος + σθένος= η δύναμη της ομορφιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου