Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

57. Ο Σωκράτης και το... δαιμόνιό του!






Σχετικά με το Σωκρατικό δαιμόνιο και τον αποτρεπτικό ή προτρεπτικό ρόλο του στη ζωή του Αθηναίου φιλοσόφου Σωκράτη, για τον οποίο θα αφιερώσουμε μελλοντικά ένα ξεχωριστό σημείωμα, έχουν γράφει και ειπωθεί από Έλληνες και ξένους φιλολόγους και φιλοσόφους αρκετά στο πέρασμα των αιώνων, ενώ είχε γίνει αντικείμενο και σάτιρας από τον Αριστοφάνη στα χρόνια που ζούσε ο φιλόσοφος. Πέραν, λοιπόν, όσων μπορούμε ν' ανιχνεύσουμε μέσα από τους διαλόγους του Πλάτωνος και στον Πρόκλο, πρέπει ν'  ανατρέξουμε και στο έργο του Ξενοφώντος και εκτός από όσα βρίσκουμε στα «Απομνημονεύματα», ν'  αναφέρουμε και ότι φέρεται να εμπόδισε το Σωκράτη να ετοιμάσει την απολογία του κατά τη δίκη του (Ξενοφώντος, «Απολογία Σωκράτους»). 
Έτσι, ο πανεπιστημιακός καθηγητής Βασίλης Κάλφας σ’ άρθρο του, στις 31 – 10 – 2004, στην εφημερίδα «Καθημερινή», που τιτλοφορείται «Το δαιμόνιο του Σωκράτη», σημειώνει μεταξύ άλλων: «[…]Από τα λίγα πράγματα που γνωρίζουμε με βεβαιότητα για τον Σωκράτη είναι η σχέση του με το περίφημο «δαιμόνιο». Ο Σωκράτης άκουγε κατά καιρούς μια εσωτερική «φωνή», που του έδινε κάποια σημάδια για τη μελλοντική του συμπεριφορά. Στις υποδείξεις του δαιμονίου ο Σωκράτης φαίνεται ότι είχε απόλυτη εμπιστοσύνη. Η σχέση του Σωκράτη με το προσωπικό του δαιμόνιο ήταν κάτι πασίγνωστο σε όσους τον συναναστρέφονταν, αλλά θα πρέπει να είχε γίνει γνωστή και σε ευρύτερους κύκλους, συνεισφέροντας ένα ακόμη κομματάκι στο παζλ της «άτοπης» προσωπικότητας του μοναδικού αυτού ανθρώπου. Eχουμε πολλές ενδείξεις ότι το δαιμόνιο ενεπλάκη με κάποιον τρόπο στη δίκη του Σωκράτη. Ο Πλάτων το υπαινίσσεται στην Απολογία του, όταν ο Σωκράτης λέει «αυτό το δαιμόνιο που ο Μέλητος κοροϊδεύοντας το συμπεριέλαβε στην κατηγορία» (31d). 
Και στον Ευθύφρονα βάζει τον φανατικό θρησκόληπτο ομώνυμο μάντη να συμπαρίσταται στον Σωκράτη, λέγοντάς του ότι η κατηγορία που απαγγέλθηκε εναντίον του για καινοτομία στα θρησκευτικά ζητήματα θα πρέπει να οφείλεται στο πασίγνωστο δαιμόνιο. Η τάση του πλήθους, συμπληρώνει ο Ευθύφρων, είναι να περιγελούν όσους ισχυρίζονται ότι προλέγουν το μέλλον (3bc) […]».
Το βίντεο, που αφορά τη ζωή του Σωκράτη και συνοδεύει το παρόν λήμμα,  προέρχεται από το Encyclopedia channel . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου