Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

121. Η ιστορία του Προεδρικού Μεγάρου

Ένα από τα κτίσματα της πόλης των Αθηνών το οποίο έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας είναι το Προεδρικό Μέγαρο.
Στις αρχές του 1870, το δημόσιο επέτρεψε την πώληση οικοπέδων σε ιδιώτες. Κτίζονται τότε τα πρώτα ιδιωτικά μέγαρα που στεγάζουν τις μεγαλοαστικές οικογένειες της Αθήνας. Κατά τη δεκαετία του 1890 ανατίθεται στον πασίγνωστο από άλλα κτίρια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (πχ Πάτρα) αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ η οικοδόμηση του Ανακτόρου του Διαδόχου (σημερινό Προεδρικό Μέγαρο), στη θέση όπου βρισκόταν ο βασιλικός λαχανόκηπος. Το οικόπεδο καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Ηρώδου Αττικού, Αραβαντινού, Ησιόδου, Μελεάγρου και Διοχάρους (σημερινή Βασιλέως Γεωργίου Β΄).
Ο Κωνσταντίνος, πρωτότοκος γιος του βασιλιά Γεωργίου Α’ και Διάδοχος του ελληνικού θρόνου, το 1890 ήταν 22 ετών και ήδη πατέρας του πριγκιπόπαιδος και κατοπινού βασιλέα Γεωργίου (του Β’), ενώ τα τέλη της δεκαετίας αυτής τον βρίσκει αρχιστράτηγο του ελληνικού στρατού στον ατυχή ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.
Το Προεδρικό Μέγαρο βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της ελληνικής πρωτεύουσας, πίσω από τον Εθνικό κήπο και το Κοινοβούλιο, στα όρια ακριβώς του ιστορικού κέντρου και της νέας πόλης. Η οδός Ηρώδου Αττικού που φιλοξενεί το Μέγαρο, δεν είναι μόνον ένας από τους ωραιότερους δρόμους της Αθήνας, αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτική και κοινωνική ζωή αυτού του τόπου, αφού πέραν του Μεγάρου, φιλοξενεί και το Μέγαρο Μαξίμου όπου βρίσκεται το γραφείο του εκάστοτε Πρωθυπουργού.
Το Προεδρικό Μέγαρο καταλαμβάνει συνολική έκταση 27 περίπου στρεμμάτων, μεγάλο τμήμα της οποίας κατέχει ο κήπος. Στην κύρια όψη του κτιρίου, επί της Ηρώδου Αττικού, βρίσκεται η επίσημη είσοδος του Μεγάρου. Η ανεπίσημη είσοδος βρίσκεται επί της Βασιλέως Γεωργίου Β΄.
Το παρόν άρθρο στηρίχτηκε σε στοιχεία από την ιστοσελίδα, http://www.proedriki-froura.gr/2009-12-07-09-10-53.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου