Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

124. Αντρέας Φραγκιάς

Φέτος, συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το θάνατο ενός σημαντικού συγγραφέα των Ελληνικών Γραμμάτων με πολιτικές "ευαισθησίες"  και δημοσιογράφου, του Αντρέα Φραγκιά.
Ο Φραγκιάς καταγόταν, από την πλευρά του πατέρα του, από την Κρήτη και γεννήθηκε στην Αθήνα το 1921 όπου και πέθανε το 2002 (06/01). 
Πρωτοακούστηκε στη λογοτεχνία το 1955. Το μυθιστόρημα "Ανθρωποι και Σπίτια" ήταν το πρώτο του. 
Δέκα χρόνια νωρίτερα, με το τέλος του πολέμου (1945), είχε ξεκινήσει και τη δημοσιογραφική του διαδρομή. Πρώτος σταθμός του, η εφημερίδα "Ελεύθερη Ελλάδα". Εργάστηκε ακόμα στις εφημερίδες "Εμπρός", "Ωρα", "Ανεξάρτητος Τύπος", "Ελεύθερος Τύπος" του Χρ. Καβαφάκη, "Καθημερινή", "Μεσημβρινή", "Χρήμα".
Όπως σημειώνουν οι συντάχτες της ιστοσελίδας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για τον Αντρέα Φραγκιά ( http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=461&t=402 ), "Βασικό χαρακτηριστικό των μυθιστορημάτων του είναι το πλήθος ως κυρίαρχο πρόσωπο, χαρακτήρες που τείνουν να χάσουν την ατομικότητά τους μέσα από αλλοτριωτικούς μηχανισμούς, εντασσόμενους είτε σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι (στα πρώτα του έργα που αναφέρονται στην περίοδο της γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου) είτε σε ένα γενικότερο απρόσωπο σύστημα (στα τελευταία του έργα). Το ύφος της γραφής του συνδυάζει τη ρεαλιστική απεικόνιση μιας κατάστασης που εξελίσσεται προς το χειρότερο με την αλληγορική λειτουργία των γεγονότων".
Η εργογραφία του αποτελείται από τα εξής πεζογραφήματα, με ημερομηνία της πρώτης αυτοτελούς εκδόσεως:
• Άνθρωποι και σπίτια· Μυθιστόρημα. Αθήνα, 1955.
• Η καγκελόπορτα· Μυθιστόρημα. Αθήνα, έκδοση του περ.Επιθεώρηση Τέχνης, 1962.
• Λοιμός· Μυθιστόρημα. Αθήνα, 1972.
• Το πλήθος1. Αθήνα, Κέδρος, 1985.
• Το πλήθος2. Αθήνα, Κέδρος, 1986.
Να σημειωθεί ότι τα μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, ρωσικά, ρουμάνικα, γαλλικά, ουγγρικά, την ώρα που δικές του μεταφράσεις ξένων ιστορικών και λογοτεχνικών κειμένων συμπληρώνουν το συγγραφικό έργο του για το οποίο του απονέμεται το 2000 το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, ενώ μερικά χρόνια πιο πριν (1987), το "Πλήθος" είχε τιμηθεί  με το Α' Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας.
Τέλος, χρήσιμος δικτυακός τόπος για τον Α. Φραγκιά είναι το blog, http://fraghias.blogspot.com/ . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου