Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

136. Όνειρα και ... Ματθαίος

Πολλά έχουν γραφεί και ειπωθεί από πολλούς, στο πέρασμα των αιώνων, για τα όνειρα. Οι ονειροφανταξιές των ανθρώπων έχουν, σύμφωνα με κάποιους, μεγάλη σημασία στην καθημερινή ζωή μας, άλλοτε γιατί προαναγγέλλουν κάτι που θα συμβεί και άλλες φορές επειδή σχετίζονται με την τρέχουσα ψυχολογική μας κατάσταση ή με ό,τι συμβαίνει στη δημόσια και την ιδιωτική μας ζωή.
Στο παρόν λήμμα, θα ιδούμε τρία όνειρα που παρουσιάζει ο Ματθαίος στο Ευαγγέλιό του. Κατά τη γνώμη μας, τα όνειρα αυτά είναι σημαντικά, γιατί σχετίζονται με τον Ιησού Χριστό και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επίγεια ζωή του Θεανθρώπου.
Άγγελος σε όνειρο προέτρεψε τον Ιωσήφ να πάει τον Ιησού στην Αίγυπτο
Έτσι, αρχικά, στις 20 και 21 παραγράφους του α’ κεφαλαίου, βλέπουμε το Ματθαίο να παρουσιάζει τον Ιωσήφ, το μνηστήρα της Θεοτόκου, να καθησυχάζεται από έναν άγγελο και να μη διώχνει τη Μαρία όταν μαθαίνει για την εγκυμοσύνη της. Ο άγγελος εμφανίζεται στο όνειρο του Ιωσήφ και του λέει ότι δεν πρέπει να φοβάται να κάνει γυναίκα του τη Μαρία, γιατί το παιδί που κυοφορεί θα σώσει την ανθρωπότητα από την αμαρτία. Και ο Ιωσήφ επείσθη στην άνωθεν εντολή.
Στο επόμενο κεφάλαιο (β’) και στην παράγραφο 13, βλέπουμε τον Ιωσήφ πάλι να ονειρεύεται έναν ακόμα άγγελο, ο οποίος νοιάζεται για την προστασία του νεογέννητου Ιησού. Συγκεκριμένα, όταν ο βασιλιάς των Ιουδαίων, Ηρώδης, θέλησε να ξεπαστρέψει όλα τα μωρά και τα παιδιά, για να γλιτώσει το θρόνο του, ένας άγγελος εμφανίστηκε στο όνειρο του Ιωσήφ και τον παρότρυνε να πάρει τον αρτιγέννητο Ιησού και τη μάνα του και να καταφύγουν, για να γλιτώσουν, στην Αίγυπτο. Εκεί θα μείνουν μέχρι να του ξαναφανερωθεί – με όνειρο, ίσως; – και να του πει να γυρίσει. Και έτσι έγινε, Ιωσήφ, Μαρία και Ιησούς έφυγαν για Αίγυπτο.
Το τρίτο και τελευταίο όνειρο που συναντάμε στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου σχετίζεται με τη γυναίκα του Ρωμαίου διοικητή της Ιερουσαλήμ, Ποντίου Πιλάτου (κεφάλαιο κζ’, 19). Ενώ ο Πιλάτος καθόταν στη δικαστική έδρα και ήταν έτοιμος να δικάσει τον Ιησού που του είχαν φέρει οι Ιουδαίοι μετά τη σύλληψή του και την προσαγωγή του στους αρχιερείς (Καϊάφα και Άννα), έφτασε σ’ αυτόν απεσταλμένος από τη σύζυγό του. Η γυναίκα ζητούσε από τον Πιλάτο να μην αναμειχθεί στην υπόθεση του, κατά τη γνώμη της, δίκαιου Ιησού, γιατί σε όνειρο της προηγούμενης βραδιάς είχε πάθει πολλά εξαιτίας του… Και ο Πιλάτος τότε, ίσως επηρεασμένος από το όνειρό της, θέλησε ν’ απαλλάξει τον Ιησού και δοκίμασε να το πετύχει πλαγίως, δίνοντας στο εξεγερμένο πλήθος να διαλέξει ποιον θέλει να θανατωθεί, ο πολέμιος των Φαρισαίων Ιησούς ή ο ληστής Βαραββάς…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου