Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

146. 300 χρόνια από τη γέννηση του Ζ. Ζ. Ρουσσώ

Το καλοκαίρι του 1712, γεννιέται στη Γενεύη της σημερινής Ελβετίας από γαλλόφωνους γονείς ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ και θα πεθάνει 66 χρόνια αργότερα στο Ερμενονβίγ της Γαλλίας.
Από τους πρωτοπόρους του κινήματος του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού. Συνέγραψε έργα παιδαγωγικά, κοινωνιολογικά - πολιτικά, οικονομικά, φιλοσοφικά και επηρέασε, μολονότι δεν έλειψαν και όσοι τον μέμφθηκαν για το ήθος του,  σημαντικά τους σύγχρονούς του και τις κατοπινές γενιές, ιδίως δε τους πρωτεργάτες της Γαλλικής Επανάστασης.
Ενώ συνέθεσε και έργα συμφωνικής μουσικής, τα σπουδαιότερά του γραπτά έργα (: κυκλοφορούν όλα και στα ελληνικά από διάφορες εκδόσεις) είναι το "Κοινωνικό Συμβόλαιο", ο "Αιμίλιος" , η "Διατριβή για την προέλευση και τις βάσεις της ανισότητας μεταξύ των ανθρώπων", η "Διατριβή σχετικά με τις τέχνες και τις επιστήμες",  το "Δοκίμιο περί καταγωγής των γλωσσών", ο "Λόγος περί πολιτικής οικονομίας" κλπ. 
Στην πολιτική φιλοσοφία του ζητούσε ο Ρουσσώ ίδια δικαιώματα για όλους τους πολίτες, με δημοκρατική διακυβέρνηση και κοινωνικό έλεγχο. "Οι άνθρωποι γεννιώνται καλοί από τη φύση τους και διαφθείρονται από την κρατούσα εκκλησία, την κακή παιδεία και τις κρατούσες οικονομικές συνθήκες. Ο μόνος δρόμος για να βελτιωθούν είναι να αφεθούν ελεύθεροι".   
Χρήσιμο για κάθε φιλομαθή θα φανεί το βιβλίο του Robert Wokler : "Ρουσσώ. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε". Μετάφραση Παναγιώτης Πανταζάκος. "Ελληνικά Γράμματα", Αθήνα 2006. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου