Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

132. Τα γεννητούρια της Ε.Ο.Κ.

1957. 25 Μαρτίου. Ρώμη. Υπογράφεται η ιδρυτική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (Ε.Ο.Κ.) και, μετά την επικύρωσή της από τα κράτη - μέλη, τίθεται σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά του 1958.
Ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος (1939-45) είχε φέρει αλλαγές στα παγκόσμια οικονομικά κέντρα και ανακατάταξη των οικονομικών δυνάμεων της ανθρωπότητας. Οι Η.Π.Α. φαίνονταν η κυρίαρχος οικονομική δύναμη της Γης, αν και αναπτύσσονταν αλματωδώς η ΕΣΣΔ και η Κινεζική οικονομία σε βάρος της βρετανικής άλλοτε κοσμοκράτειρας.
 Έτσι, λοιπόν, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Δυτική Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία ένιωσαν την ανάγκη να αφήσουν στην άκρη προβλήματα που είχαν σταθεί αφορμές παλιότερων προστριβών. 

Δημιούργησε μια κοινή αγορά βάσει της ελεύθερης κυκλοφορίας των αγαθών, των προσώπων, των υπηρεσιών, των κεφαλαίων.
Στόχος της ΕΟΚ και της κοινής αγοράς ήταν: να αλλάξει τους όρους συναλλαγών και παραγωγής στην επικράτεια των 6 μελών της  και να αποτελέσει ένα βήμα προς τα εμπρός στην προσπάθεια στενότερης πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης.
Οι υπογράφοντες συμφώνησαν:
  • να θέσουν τα θεμέλια μιας «ολοένα στενότερης ένωσης» μεταξύ των λαών της Ευρώπης·
  • να διασφαλίσουν την οικονομική και κοινωνική πρόοδο των χωρών τους με κοινές δράσεις, προκειμένου να εξαλείψουν τους εμπορικούς και άλλους φραγμούς ανάμεσά τους·
  • να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των πολιτών τους·
  • να διασφαλίσουν ισορροπία στο εμπορικό ισοζύγιο και θεμιτό ανταγωνισμό·
  • να μειώσουν τις οικονομικές και κοινωνικές διαφορές μεταξύ των διάφορων περιφερειών της ΕΟΚ·
  • να καταργήσουν προοδευτικά τους περιορισμούς του διεθνούς εμπορίου μέσα από μια κοινή εμπορική πολιτική·
  • να ασπαστούν τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών·
  • να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την ειρήνη και την ελευθερία, και να καλέσουν και άλλους λαούς της Ευρώπης που συμφωνούν με αυτά τα ιδανικά να συμμετέχουν και αυτοί στις προσπάθειές τους.
Προβαίνοντας σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, σκέφτηκαν να οργανώσουν οικονομική κοινοπραξία με ενιαία κοινή διοίκηση. Ιδρύοντας το 1951 την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα στο Παρίσι, η οποία το 1957 «γέννησε» την Ε.Ο.Κ., πίστευαν οι 6 παραπάνω ευρωπαϊκές χώρες πως θα έβαζαν τα θεμέλια οικονομικής αρχικά και , κατόπιν, πολιτικής συνεργασίας των χωρών της Ευρώπης, εκτός απ’ όσες ήταν στο ζυγό της Σοβιετικής Ένωσης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου