Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

B.6. Λουκέτο εν ονόματι ... Προφήτου

Όπως είχαν αναμεταδώσει τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία της εποχής, εκ των οποίων το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων χρησιμοποιούμε ως κύρια πηγή του παρόντος δημοσιεύματος, στο κλείσιμο της εφημερίδας Shams, είχαν προχωρήσει, το Φεβρουάριο του 2006, στη Σαουδική Αραβία οι τοπικές αρχές, μετά τη δημοσίευση από αυτή μέρος από βλάσφημες γελοιογραφίες σε βάρος του προφήτη Μωάμεθ, που είχαν πρωτοδημοσιευτεί νωρίτερα σε ευρωπαϊκές εημερίδες. 

Ο Προφήτης Μωάμεθ είναι ιερό και σεβαστό πρόσωπο
σε όλον το Μουσουλμανικό κόσμο

Οι υπεύθυνοι της εφημερίδας προχώρησαν στην ενέργεια αυτή, με στόχο την καταγγελία των συγκεκριμένων σκίτσων, και γι΄αυτό το λόγο η δημοσίευσή τους συνοδεύτηκε με άρθρα που προέτρεπαν τους νεαρούς μουσουλμάνους σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της Δανικής εφημερίδας που τις είχε πρωτοδημοσιεύσει. Παρά το όποιο κίνητρο, τελικά, οι αρχές θεώρησαν την πράξη αυτή ως προσβλητική προς τη θρησκεία του Ισλάμ, με αποτέλεσμα ο υπουργός Πολιτισμού και Μέσων Ενημέρωσης, να προχωρήσει στην αναστολή της λειτουργίας της.
Παρά ταύτα, μαρτυρίες, σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα "Καθημερινή" της 22.02.2006, που προτίμησαν την ανωνυμία, είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι η δημοσίευση των γελοιογραφιών ήταν πρόσχημα, καθώς η Shams, που άρχισε να κυκλοφορεί μόλις πριν από δύο μήνες, αντέκρουε τις απόψεις του καθεστώτος. 
Τέλος, η εικόνα του προφήτη Μωάμεθ, που συνοδεύει το παρόν δημοσίευμα, προέρχεται από την ελληνική εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 17-01-2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου