Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Β.8. Simon Bolivar, ο ήρωας της Βενεζουέλας


Πολύς λόγος και αρκετό μελάνι έχει χυθεί για έναν ήρωα της Λατινοαμερικάνικης Ιστορίας. Ομιλούμε για τον Simon Bolivar, που γεννιέται στο Καράκας της Βενεζουέλας το 1783 και, όπως θα ιδούμε, πρωταγωνιστεί στο α' ήμισυ του 19ου αιώνα. Ηγήτορας και λαϊκός ήρωας του απελευθερωτικού κινήματος κατά της ισπανικής κυριαρχίας στη Λατινική Αμερική. Πέρασε στην εφηβική του ηλικία στην Ευρώπη (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία) και με την επιστροφή του στην πατρίδα, πήρε δραστήρια μέρος στην ανατροπή της ισπανικής κυριαρχίας στη Βενεζουέλα (1810) και την ανακήρυξη της, το 1811, σε δημοκρατία.
Μετά την εξολόθρευση και των τελευταίων Ισπανών, εγκαταστάθηκε στη Νέα Γρανάδα (Κολομβία). Το 1813, το Καράκας κατελήφθη από τα στρατεύματα του και σχηματίστηκε η 2η Βενεζουελάνικη Δημοκρατία της οποίας έγινε και πρόεδρος. Ωστόσο, το 1814 ηττήθηκε και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του. Το 1816 στρατιωτικό απόσπασμα του Bolivar αποβιβάστηκε πάλι στην ακτή της Βενεζουέλας και πήρε την εξουσία. Η κατάργηση της δουλείας (1816) και το διάταγμα για την παραχώρηση γης στους στρατιώτες του απελευθερωτικού στρατού, το 1817, συνέβαλαν ώστε να αποκτήσει ο Bolivar την υποστήριξη των πλατιών μαζών. 
O S. Bolivar (1783-1830),
ήρωας της Λατινικής Αμερικής στον 19ο αι. 
Το 1819, τα στρατεύματα του απελευθέρωσαν τη Νέα Γρανάδα και ο Bolivar  εκλέχθηκε Πρόεδρος της Μεγάλης Κολομβίας, στην οποία υπάγονταν η Βενεζουέλα και η Νέα Γρανάδα. Με τη συντριβή των κύριων ισπανικών δυνάμεων στη Βενεζουέλα (1821) απελευθερώθηκε το 1822 από το στρατό του S. Bolivar η επαρχία Κίτο (ο σημερινός Ισημερινός) και σε συνέχεια προσαρτήθηκε στη Μεγάλη Κολομβία. Τέλος, το 1824, ο S. Bolivar συνέτριψε τα ισπανικά στρατεύματα στη περιοχή του Περού και έκτοτε έως το 1826 εντείνει, με πολιτικοστρατιωτικά μέσα, τις προσπάθειες για ένωση των λατινοαμερικανικών νέων χωρών. 
Οι αυτονομιστικές, όμως,  τάσεις, που άρχισαν να εμφανίζονται σιγά – σιγά,  οδήγησαν στην ανατροπή του Bolivar στο Περού και στη Βολιβία. Κατόπιν τούτων, δημιουργήθηκε κίνδυνος απόσπασης της Βενεζουέλας και του Ισημερινού από τη Μεγάλη Κολομβία. 
Στην αρχή του 1830, ο Bolivar παραιτήθηκε και στις 17 του Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου πεθαίνει, αλλά αξίζει να σημειωθεί πως έδωσε το όνομά του στη σημερινή Βολιβία. Σήμερα, ο Simon Bolivar είναι γνωστός παντού και τιμάται ως "Ο Απελευθερωτής" ("EL Libertador"), γιατί η ακεραιότητα, τα υψηλά ήθη τον έκαναν ένα πρότυπο ρόλου σε πολλούς κατοπινούς του. 
Το όνειρό του, όμως,  μιας ενωμένης Λατινικής Αμερικής, της «Μεγάλης Κολομβίας», που θα συμπεριελάμβανε την Κολομβία, τη Βενεζουέλα και τον Ισημερινό, δεν επέζησε του θανάτου του, γιατί, έκτοτε, τα τρία έθνη, που την αποτελούσαν, κήρυξαν την ανεξαρτησία τους, με την ψήφιση ξεχωριστού Συντάγματος από κάθε μεμονωμένο κράτος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου