108. Κλεισθένης και Δημοκρατία
Ο Κλεισθένης ο νομοθέτης ήταν Αθηναίος πολιτικός που έζησε στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ.. Καταγόταν από την οικογένεια των Αλκμεωνιδών. Θεωρείται ο πατέρας της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, καθώς έθεσε, το 508 π.Χ., τις βάσεις του πολιτεύματος με τη νομοθεσία του, που έθεσε τέλος στην Τυραννία των Πεισιστρατιδών, οι οποίοι, με αρχηγέτη τον Πεισίστρατο, είχαν καταλύσει τη νομοθεσία του Σόλωνα.
Ο Κλεισθένης επιδίωξε την πραγματική συνένωση των Αθηναίων πολιτών που παρέμεναν χωρισμένοι λόγω της διαφορετικής τους κοινωνικής, οικονομικής, εδαφικής και θρησκευτικής κατάστασης σε ένα ομοιογενές κοινωνικοπολιτικό σύνολο αποτελούμενο από πολίτες όμοιους και ίσους απέναντι στους νόμους και στο πολίτευμα. Για περισσότερα σχετικά με την κοινωνικοπολιτική του μεταρρύθμιση ας ιδούμε το 91ο σημείωμα της ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, http://ghorfanos-naturalishistoria.blogspot.com/2012/02/91.html .
Σημαντικότατο μέτρο για την προστασία του πολιτεύματος, σύμφωνα με τους ιστορικούς, θεωρείται και ο οστρακισμός. Το μέτρο τούτο οφείλει το όνομά του στο ότι οι κάτοικοι της Αττικής, σύμφωνα με τον Κλεισθένη, μπορούσαν να γράψουν επάνω σε ένα όστρακο ή κεραμίδι (κομμάτι από σπασμένο αγγείο) το όνομα όποιου θεωρούσαν επικίνδυνο για το πολίτευμα.
Για την πολιτική δράση και το θάνατο του Κλεισθένη μετά τη νομοθεσία του έως την έναρξη των Περσικών πολέμων δεν έχουμε καμία απολύτως μαρτυρία από τους αρχαίους συγγραφείς, ενώ για τη μεταρρύθμισή του αντλούμε στοιχεία από τον Αριστοτέλη και διάσπαρτα από διάφορα κείμενα της αρχαιοελληνικής γραμματείας (ιστοριογραφία, φιλοσοφία, ρητορική, δράμα).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου