Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

106. Ναζί και Τσιγγάνοι



Σημαντικός σταθμός στην παγκόσμια Ιστορία των Τσιγγάνων είναι ο διωγμός τους από το 1935 με τους Νόμους της Νυρεμβέργης, σύμφωνα με τους οποίους οι Ναζί του Χίτλερ χαρακτήριζαν τους Τσιγγάνους μαζί με τους Εβραίους επικίνδυνη Fremdrasse (ξένη φυλή).
Το 1938, ένας στενός συνεργάτης του Χίτλερ, ο Χάινριχ Χίμλερ (φωτό) διατύπωσε την άποψη (κατόπιν εισήγησης του δρ Ρόμπερτ Ρίτερ) ότι οι Τσιγγάνοι με μεικτό αίμα ήταν πιο επιρρεπείς στην εγκληματικότητα. Έλεγαν μάλιστα και πως η επιμειξία ήταν επικίνδυνη για την κοινωνία.  Επόμενο βήμα ήταν η στείρωση όλων των Τσιγγάνων ηλικίας 12 χρόνων και πάνω. 
Εκτός από το Νταχάου και το Άουσβιτς, λειτούργησε και στρατόπεδο ειδικά για Τσιγγάνους στο Μπούγκερλαντ (κοντά στο Μόναχο). Τα χρόνια μετά το 1940, είχαμε μεταφορά τους και από τις κατακτημένες χώρες στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, όπου έλαβε χώρα ένα Ολοκαύτωμα εφάμιλλο ίσως και με το εβραϊκό. Με εξαίρεση τους Βούλγαρους και τους Δανούς, όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που βρισκόντουσαν υπό γερμανική κατοχή, συνεργάστηκαν απολύτως με τους Γερμανούς. Περισσότεροι από 350.000 Τσιγγάνοι, όπως έχει υποστηριχτεί, μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα (το 1/3 του πληθυσμού των Ρομά). Επέζησαν ελάχιστοι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου