Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

90. Η σοφία του Κομφούκιου


Ο Κομφούκιος έζησε από το 551 (28 Σεπτέμβρη) έως το 479 π.Χ.,  ονομαζόταν επίσης Kong Zi  ή Δάσκαλος Kong και ήταν Κινέζος στοχαστής και φιλόσοφος.
Αφού ορφάνεψε από τα 3 του από πατέρα, όραμά του ήταν να επαναφέρει το παλιό ενιαίο φεουδαρχικό κράτος, που είχε καταλυθεί, και το επεδίωξε εκ των έσω. Έπιασε δουλειά ως κατώτερος διοικητικός υπάλληλος στο κρατίδιο του Λου και σταδιακά αναρριχήθηκε μέχρι τη θέση του υπουργού Δημοσίων Έργων αρχικά στα 50 του χρόνια και κατόπιν Δικαιοσύνης.
Αυτοδίδακτος, μα η μεγάλη εργατικότητά του του χάρισε και πολλή σοφία. Έπειτα από δεκαετίες σκληρής δουλειάς, διαπίστωσε ότι ήταν αδύνατο ν’ αλλάξει την κατάσταση και παραιτήθηκε. Τότε, ξεκίνησε και μια δωδεκάχρονη περιπλάνηση σε όλη την Κίνα.  Είχε φτάσει στα 67 του χρόνια, όταν γύρισε στην πατρίδα του. Μέχρι το θάνατό του, δίδαξε φιλοσοφία και φρόντιζε οι μαθητές του να γίνουν ενάρετοι και ανώτεροι άνθρωποι, ώστε να καταλάβουν κυβερνητικές θέσεις και να υπηρετήσουν σωστά το λαό.
Στους στοχασμούς του, αναζήτησε τους νόμους για μια ιδανική κοινωνική και πολιτική τάξη στις παλιές εποχές του κράτους των Zhou
Φτωχός ο ίδιος, νοιάστηκε σημαντικά πώς θα λιγοστέψει ο πόνος των ανθρώπων, ο συνυφασμένος με την άθλια οικονομική τους κατάσταση. 
Για τον Κομφούκιο, οι λειτουργίες της κυβέρνησης και της κοινωνικής στρωματοποίησης ήταν γεγονότα της ζωής που στηρίζονται στις ηθικές αξίες. Το ιδανικό του ήταν το junzi (γιος του κυβερνήτη), που σημαίνει gentleman, δηλαδή οι αρχές ενός καλλιεργημένου ή ανώτερου ανθρώπου. 
Υποστήριζε ότι οι κρατούντες δεν πρέπει να επιδιώκουν όσα τους ευχαριστούν, αλλά το πώς θάναι οι πολίτες τους ευτυχισμένοι. 
Πίστεβε ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει ένα σύστημα να λειτουργήσει καλά ήταν κάθε άτομο να κάνει αυτό που ταιριάζει στην καθορισμένη κοινωνική του θέση. «Αφήστε τον κυβερνήτη να είναι κυβερνήτης και τον υπήκοο να είναι υπήκοος» είπε, αλλά πρόσθεσε ότι για να κυβερνήσει καλά ένας άρχοντας πρέπει να είναι προικισμένος με αρετές. 
Τα σημαντικότερα απ’  όσα ο Κομφούκιος είπε τα βρίσκουμε στα «Ανάλεκτα». Τα «Ανάλεκτα» είναι κείμενα που έγραψαν οι μαθητές του και κάποια εξ αυτών και μαθητές εκείνων στηριγμένοι στις διδαχές του Κομφούκιου. Αυτό θυμίζει τους διαλόγους του Πλάτωνα που σχετίζονται με τη διδασκαλία του δασκάλου του, Σωκράτη, και μας ξαναφέρνει στο νου και τα Ξενοφώντεια Σωκρατικά έργα (Απομνημονεύματα, «Συμπόσιο», «Απολογία»). Η κύρια αρχή του κομφουκιανισμού είναι το Ren (η καλοσύνη) μεταξύ των ανθρώπων, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Zhog (η ψευτιά) προς τους άλλους ανθρώπους. 
Χρήσιμα στοιχεία για τη ζωή του Κομφούκιου βρίσκουμε και στην ιστοσελίδα http://www.poetseers.org/the_poetseers/confucius/ για τους αγγλομαθείς και στα ελληνικά http://www.sansimera.gr/biographies/190 .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου