Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

116. Θράσυλλος και Αθήνα



Ο Θράσυλλος ήταν Αθηναίος Δημοκρατικός στρατηγός την περίοδο 411 – 406 π.Χ.. Μαζύ με το Θρασύβουλο, το γιο του Λύκου, θεωρούνται οι «Διόσκουροι», οι οποίοι, στη Σάμο στα 411 π.Χ., έπαιξαν καθοριστικό ρόλο να αποτρέψουν τους Αθηναίους στρατιώτες, που υπηρετούσαν στο νησί, να προσχωρήσουν στο Ολιγαρχικό πραξικόπημα. Την ίδια χρονιά, σε ναυμαχία στον Ελλήσποντο νίκησε τον αρχιναύαρχο των Πελοποννησιακών δυνάμεων, τον Μίνδαρο.
Το 410 π.Χ. γυρνώντας στην Αθήνα εκλήθη και αντιμετώπισε το βασιλιά της Σπάρτης Άγη, που είχε ορμητήριο τη Δεκέλεια και είχε βάλει στο μάτι τα τείχη της πόλης της Παλλάδας.
Οι Ολιγαρχικοί δεν του συγχώρησαν ποτέ τη συμβολή στην ανατροπή των πραξικοπηματιών του 411 π.Χ.  και έτσι, πέντε χρόνια αργότερα, το 406 π.Χ., καταδικάστηκε σε θάνατο από τον παρασυρμένο από τους δημαγωγούς και το Θηραμένη Αθηναϊκό λαό μετά από τη ναυμαχία των Αργινουσών μαζύ με τους υπόλοιπους Αθηναίους επικεφαλής του στόλου.
Πηγή έγκυρων πληροφοριών για τη ζωή και τη δράση του Θράσυλλου είναι οι συγκαιρινοί του Αθηναίοι ιστορικοί Θουκυδίδης και Ξενοφών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου