180. Των φρονίμων τα παιδιά...
Το βράδυ της Δευτέρας 30ης Απριλίου 1912 ήταν πολύ δύσκολο για τον τότε Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας και γνωστό οικονομολόγο και διπλωμάτη, στέλεχος της Βενιζελικής παράταξης (κόμμα "Φιλελευθέρων" από το 1910), Λάμπρο Κορομηλά (γενν. 1856- πεθ. 1923).
Ο Λ. Κορομηλάς (1856-1923) |
Καθώς είχαν αποκλειστεί τα υπό οθωμανική κατοχή Δαρδανέλια παραμονές των βαλκανικών πολέμων, ήταν πολύ πιθανό να εξαντλούνταν τα ελληνικά αποθέματα σίτου και να μην μπορούσαν να φέρουν στην Ελλάδα φορτηγά πλοία νέες προμήθειες. Έτσι, ήταν ορατός ο κίνδυνος της πείνας του ελληνικού λαού, για τον οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα "Εμπρός" των Αθηνών (01.05.1912, αρ. φύλλου 5577, σελ.2), έκρουσαν "καμπανάκι" οι Πειραιώτες σιτέμποροι, την ώρα που όλα έδειχναν πως ο πόλεμος στα Βαλκάνια όλων των χριστιανικών κρατών εναντίον του Σουλτάνου ήταν προ των πυλών.
Ο Λ. Κορομηλάς, λοιπόν, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, έπεισε τους σιτέμπορους του Πειραιά, μετά από πολύωρη νυχτερινή σύσκεψη, να επισπεύσουν τις παραγγελίες τους από την Αμερική πριν εξαντληθεί ό,τι έχουν στις αποθήκες. Οι σιτέμποροι του Πειραιά προμηθεύονταν σιτάρι από τη Σμύρνη, από τη Θεσσαλονίκη και από το Δεδεαγάτς (νυν Αλεξανδρούπολη), που την άνοιξη του 1912 ήσαν ακόμα λιμάνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Οι σιτέμποροι, μετά την υπουργική επέμβαση, επικοινώνησαν τηλεγραφικά και έκλεισαν για αγορά φορτίο αμερικάνικου σιταριού που βρισκόταν καθ' οδόν και είχε ήδη προορισμό τη Γένουα της Ιταλίας. Όπως σημειώνει, μάλιστα, η εφημερίδα "Εμπρός" στο προαναφερθέν δημοσίευμά της, "Ελπίζεται μάλιστα να κατορθωθή, ώστε το φορτίον των σιτηρών να μη χρονοτριβήση προσεγγίζον εις Γένουαν, αλλά να κομισθή πρώτον το προαγορασθέν εις τον Πειραιά εντός των 10 ημερών, καθ' ας υπολογίζεται ότι θα έχει εξαντληθή και το τελευταίον απόθεμα σιτηρών. Το ποσόν το οποίον θα κομισθή εις την Πειραϊκήν σιταγοράν υπολογίζεται ότι θα επαρκέση τουλάχιστον διά 40 ημέρας..."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου