Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

B. 44. Με «ξένες» μανάδες...

Στο παρόν σημείωμα, θα ανατρέξουμε στην αρχαία Αθηναϊκή Ιστορία. Τι κοινό έχουν ο Θεμιστοκλής, ο Περικλής ο νεότερος και ο Δημοσθένης;
Ο Θεμιστοκλής, ως γνωστόν, ήταν πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης της Αθήνας κατά τους Περσικούς πολέμους και πρωταγωνίστησε στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Έζησε και έδρασε το α’ ήμισυ του 5ο αι. π.Χ..
Ο Περικλής ο νεότερος ήταν γιος του Περικλή του πρεσβυτέρου, του αρχηγέτη της Αθηναϊκής Ηγεμονίας, κατά τα κλασικά χρόνια. Ήσσων πολιτικός, αλλά εκ των πρωταγωνιστών στα τελευταία χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου (ναυμαχία Αργινουσών).
Ο Δημοσθένης ήταν ο γνωστός ρήτορας και πολιτικός. Είχε τεθεί, μάλιστα, επικεφαλής της αντιμακεδονικής παράταξης στην Αθήνα του β’ μισού του 4ου αι. π.Χ.. 
Από τα τέλη του 6ου αι. π.Χ., με τον αποικισμό, ο ελληνισμός εξαπλωνόταν σε όλη τη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα,  η Αθήνα γινόταν βαθμιαία πόλος έλξης Ελλήνων του «εξωτερικού» (μετοίκων).
Ο Θεμιστοκλής
Έτσι δικαιολογείται το ότι και των τριών προαναφερθέντων Αθηναίων πολιτικών οι μανάδες ήσαν μη Αθηναίες την καταγωγή, κάτι που, όπως προαναφέρθηκε, είναι το «κοινό» τους γνώρισμα, κάτι που σίγουρα επηρέασε και τον τρόπο ανατροφής τους και το μετέπειτα χαρακτήρα τους. Του Δημοσθένη η οικογένεια της μάνας του καταγόταν από Έλληνες της Σκυθίας, του Περικλή του νεότερου η μάνα ήταν η σύντροφος του πατέρα του και γνωστή εταίρα η Ασπασία από τη Μίλητο και, τέλος, η Αβρότονον, η μητέρα του Θεμιστοκλή, βαστούσε από τη Θράκη.
Να σημειωθεί, καταλήγοντας, ότι ο Περικλής ο πρεσβύτερος είχε εισηγηθεί νόμο να μη θεωρείται γνήσιος Αθηναίος πολίτης με πλήρη πολιτικά δικαιώματα όποιος δεν είχε και τους δύο γονείς 100% Αθηναίους. Το νόμο αυτό οι Αθηναίοι, μετά το θάνατό του, τον παραβίασαν, δίνοντας πλήρη δικαιώματα στον Περικλή το νεότερο, το γιο του. 

Πηγές για το σημερινό μας δημοσίευμα, οι κατά του Δημοσθένη λόγοι του Αισχίνη, τα «Ελληνικά» και τα «Απομνημονεύματα» του Ξενοφώντα και ο βίος του Θεμιστοκλή από τον Πλούταρχο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου