Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018



Αποτέλεσμα εικόνας για ιππαρχος ο ρόδιοςΒ. 50. Τον ουρανό με τ' αστέρια


Τον πρώτο κατάλογο αστερισμών με τις ακριβείς θέσεις τους συνέταξε ο μεγάλος Έλληνας Αστρονόμος και Ίππαρχος ο Ρόδιος (190 – 120  π.Χ.) και περιείχε 1.022 ορατούς αστέρες. Βέβαια στον κατάλογο αυτόν που διασώζεται στο βιβλίο του Πτολεμαίου «Μαθηματική Σύνταξις» (Αλμαγέστη), περιλαμβάνονταν οι αστερισμοί μόνο του Βορείου Ημισφαιρίου που οι Αρχαίοι Έλληνες μπορούσαν να δουν, λόγω της θέσης της χώρας μας. Τα ονόματα των αστερισμών αυτών ήταν ονόματα θεών και ηρώων των Αρχαίων Ελλήνων.
Για να μπορέσει να δημιουργήσει τον κατάλογό του, ο Ίππαρχος «…εφηύρε τα κατάλληλα όργανα για τον ορισμό της θέσης του κάθε άστρου έτσι ώστε από τη θέση και από το μέγεθός τους να αναγνωρίζονται εύκολα και, εάν κάποιο απ’ αυτά εξαφανιζόταν ή κάποιο νέο εμφανιζόταν ή ορισμένα απ’ αυτά μετακινούνταν ή εάν η λάμψη μερικών άλλαζε, να γίνεται άμεσα αντιληπτό, μ’ αυτόν τον τρόπο άφησε στην ανθρωπότητα τον ουρανό ολόκληρο ως κληρονομιά», όπως σημειώνει ο Πλίνιος ο πρεσβύτερος.
Από τον 17ο αιώνα και μετά οι Ευρωπαίοι αστρονόμοι πρόσθεσαν διάφορους άλλους αστερισμούς καθώς και τους αστερισμούς του Νοτίου Ημισφαιρίου με ονόματα πρακτικά και γεωμετρικά, όπως Αντλία, Εξάντας, Γνώμονας κλπ.

Το 1922 οι αστρονόμοι στην πρώτη τους διεθνή συνάντηση στη Ρώμη αναγνώρισαν 88 αστερισμούς και έθεσαν τα ακριβή τους όρια. Στον κατάλογο αυτόν υπάρχουν και οι 48 αστερισμοί των Αρχαίων Ελλήνων με τα ονόματα που τους είχαν δώσει οι ίδιοι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου