Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

B. 46. Απόστολος Παύλος vs ειδωλολάτρες τεχνίτες

Κατά τις περιοδείες του στα μέσα του 1ου αι. μ.Χ., ο Απόστολος Παύλος, στην προσπάθειά του να κηρύξει το χριστιανισμό, συνάντησε αρκετά εμπόδια και δυσκολίες. 
Δεν ήταν μόνο το "κόλλημα" των ανθρώπων στις αρχαίες θρησκείες ή η άρνησή τους να δεχτούν τα κηρύγματά του για τη διδασκαλία και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Δεν ήταν μόνο οι προπηλακισμοί που γνώρισε από τους κατοίκους διαφόρων περιοχών που δεν ήθελαν καν να ακούσουν όσα είχαν να τους πουν ο Παύλος και οι συνοδοί του.
Σε δύο περιπτώσεις, έχουμε "εκπροσώπους" της "καθεστηκυίας τάξης" να φανατίζουν και να ξεσηκώνουν τα πλήθη εναντίον της χριστιανικής διδαχής. Πρόκειται για ανθρώπους που υποκινούνται από τα οικονομικά τους συμφέροντα, τα οποία βλέπουν ότι, ενώ ήσαν σημαντικά στις ειδωλολατρικές κοινωνίες που ζουν, θα τα χάσουν εάν επικρατήσει ο χριστιανισμός .
Ο Απόστολος Παύλος κηρύττων
Έτσι, ας σταθούμε αρχικά στην Έφεσο, όπου έχουμε τον αργυροχόο Δημήτριο να ξεσηκώνει τους ομότεχνούς του κατά του Παύλου. Ο λόγος; Με τυχόν διάδοση του χριστιανισμού, οι άνθρωποι δε θα θέλουν πια να φτιάχνουν αγάλματα ή ειδώλια στη θεά Άρτεμη της Εφέσου ή σε άλλους αρχαίους θεούς των εθνικών και η τέχνη των αργυροχόων θα πέσει σε μαρασμό και, συνάμα, θα θεωρηθεί μηδαμινός ο ναός της μεγάλης θεάς Αρτέμιδος, θα στερηθεί, κατά το Δημήτριο, τη μεγαλοπρέπειά της αυτή που λατρεύεται σε ολόκληρη την επαρχία της Ασίας και την κατοικημένη γη. Τελικά, ο ξεσηκωμός του Δημητρίου και των τεχνιτών ήταν η αιτία, όπως διαβάζουμε στις "Πράξεις των Αποστόλων", να φύγουν ο Παύλος και οι συν αυτώ άρον άρον από την Έφεσο. 
Το δεύτερο περιστατικό, τέλος, "σύγκρουσης" Παύλου - τεχνιτών αναφέρεται από τον ίδιο στην "Προς Τιμόθεον, Β'" Επιστολή του. Ομιλεί για τα εμπόδια που του όρθωσε και τα κακά που του προξένησε κατά τις περιοδείες και τη διδασκαλία του χριστιανισμού ο Αλέξανδρος, ο οποίος ήταν χαλκουργός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου