Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Β. 34.  Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης 

Φλεβάρης 1919. Ο 1ος παγκόσμιος πόλεμος έχει τελειώσει στα πεδία των μαχών από καιρό, αλλά η Γερμανία «βράζει». Στις 6 του μήνα, στη Βαϊμάρη, μιαν ιστορική πόλη της Θουριγγίας,  συνέρχεται η Συντακτική Συνέλευση της Γερμανίας. Κατά την επανάσταση του Νοέμβρη του 1918, στη Γερμανία δημιουργήθηκαν παντού Σοβιέτ εργατών και στρατιωτών. 
Από τις εργασίες της Συντακτικής Συνέλευσης της Βαϊμάρης (1919)
Κάτω από τέτοιες συνθήκες, η αστική τάξη, μαζί με τους σοσιαλδημοκράτες, από φόβο μήπως ο ξεσηκωμός φέρει ανατροπή του καθεστώτος όπως έγινε το φθινόπωρο του 2017 στη Ρωσία με τους μπολσεβίκους, ζήτησε να συγκληθεί το συντομότερο Συντακτική Συνέλευση. 
Λίγες μέρες έπειτα από την καταστολή της εξέγερσης των εργατών του Βερολίνου από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και τη δολοφονία των επικεφαλής του γερμανικού προλεταριάτου Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζας Λούξεμπουργκ στις 15 Γενάρη του 1919, πραγματοποιήθηκαν γενικές εκλογές (19/1/1919), όπου την πλειοψηφία κέρδισαν τα αστικά κόμματα (54,5%), αφού απείχαν οι κομμουνιστές. 
Στις 11/2 η Συντακτική Συνέλευση της Βαϊμάρης εξέλεξε προσωρινό Πρόεδρο της Γερμανίας τον σοσιαλδημοκράτη Φ. Εμπερτ. Δύο ημέρες αργότερα, σχηματίστηκε κυβέρνηση συνασπισμού (με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, τα κόμματα του Κέντρου και το Γερμανικό Δημοκρατικό Κόμμα), με επικεφαλής τον σοσιαλδημοκράτη Φίλιπ Σάιντεμαν, που έμεινε στην εξουσία ως τον Ιούνη της ίδιας χρονιάς. 
Η Συνέλευση της Βαϊμάρης σε όλη της την "κοινοβουλευτική ζωή" ψήφισε νόμους που απέβλεπαν στην εδραίωση της αστικής εξουσίας, ενώ νέος καγκελάριος, αφότου παραιτήθηκε ο Σάιντεμαν, αναλαμβάνει ο Γκούσταβ Μπάουερ (21.06.1919 - 26.03.1920). 
Ένα μήνα, όμως, περίπου ύστερα από την παραίτηση του Σάιντεμαν,  ψηφίστηκε και το Σύνταγμα της Βαϊμάρης, στις 31/7/1919, με το οποίο «γεννήθηκε» η λεγόμενη «Δημοκρατία της Βαϊμάρης», που είναι το πολίτευμα της Γερμανίας κατά το Μεσοπόλεμο έως την άνοδο στην εξουσία του Χίτλερ (1919-1933). Χαρακτηριστικό του Συντάγματος της Βαϊμάρης είναι τα αναφερόμενα στο άρθρο 1, «Το Γερμανικό Κράτος είναι Δημοκρατία. Η κρατική εξουσία πηγάζει από τον λαό», στο άρθρο 109 «Όλοι οι Γερμανοί είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Κατ’ αρχήν, άνδρες και γυναίκες έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις. Νομικά προνόμια ή μειονεκτήματα που στηρίζονται στη γέννηση ή την κοινωνική θέση πρέπει να καταργηθούν» και στο άρθρο 162 «Το κράτος υποστηρίζει μια διεθνή ρύθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η οποία να επιδιώκει για την εργατική τάξη της ανθρωπότητας την εξασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων».
Πηγή ως επί το πλείστον για το σημερινό μας σημείωμα, το φύλλο της εφημερίδας ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ της 6.2.2018. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου