Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Β. 27.  Ο Κένταυρος Χείρων και οι μαθητές του...


Ο Κένταυρος Χείρων είναι ο πιο γνωστός από τους Κενταύρους, που ήσαν μισοί άνθρωποι και μισοί άλογα και ζούσαν στη Θεσσαλία. Γιος του Κρόνου και της Ωκεανίδας Φιλύρας και δάσκαλος πολλών γνωστών μυθολογικών ηρώων. Θεωρείται, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο πρώτος που χρησιμοποίησε βότανα για τη θεραπεία ασθενειών και τραυμάτων.
Ο Χείρων ανατράφηκε στο Πήλιο και σύντομα η φήμη για τη σοφία, τις γνώσεις και την αρετή του εξαπλώθηκε σ' ολόκληρη την Ελλάδα. Δίδασκε την ιατρική, τη μουσική, την πολεμική και την κυνηγετική τέχνη. Χρησιμοποιούσε θεραπευτικά βότανα, με τα οποία γιάτρευε τους άρρωστους και τους τραυματίες.
Ο Κένταυρος Χείρων είχε πολλούς μαθητές, εξ ων και ο Ακταίος

Κοντά του, όπως αναφέρουν οι θρύλοι που αναπαράγει ο ιστορικός Ξενοφών, ανατράφηκαν και μαθήτεψαν πολλοί γνωστοί μυθολογικοί ημίθεοι και ήρωες, ο γιος του Πηλέα και της Θέτιδας, Αχιλλέας, που διδάχθηκε από το Χείρωνα ιατρική, μουσική, αλλά και την τέχνη του πολέμου και του κυνηγίου, ο επικεφαλής της Αργοναυτικής εκστρατείας Ιάσονας, ο θεός Ασκληπιός, οι Διόσκουροι και ο Ακταίος κ.α..
Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι οι μύθοι που ήθελαν, όπως προαναφέρθηκε, τους Θεσσαλούς Κενταύρους  μισούς ανθρώπους και μισά άλογα πλάστηκαν για να δείξουν πόσο δεμένοι ήσαν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας με τα άλογά τους από τα πανάρχαια χρόνια.
Ενδεικτική βιβλιογραφία: «Ελληνική Μυθολογία» του Ι. Θ. Κακριδή και Κερενυϊ, Κ., «Η μυθολογία των Ελλήνων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου