Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Β. 49. Από την Κέρκυρα στην Αθήνα

Το κρίκετ εμφανίζεται ιστορικά στην Ελλάδα για πρώτη φορά στην Κέρκυρα, η οποία βρισκόταν υπό αγγλική κατοχή, στις 23 Απριλίου 1823 με ένα παιχνίδι ανάμεσα στους αξιωματικούς του Βρετανικού Ναυτικού. Από τη στιγμή αυτή και μετά χρειάστηκαν μόνο 12 χρόνια στους Κερκυραίους για να μάθουν το παιχνίδι και να δημιουργήσουν δύο τοπικές ομάδες για να παίζουν με τους Βρετανούς. Η μία απαρτιζόταν από παίχτες κατώτερης και μέσης κοινωνικής στάθμης και ονομαζόταν μικροί και η άλλη από άτομα υψηλής κοινωνικής στάθμης και λεγόταν Μεγάλοι. 
Το 1864 και την ένωση των Ιονίων νήσων με την Ελλάδα, δημιουργήθηκαν δύο ομάδες κρίκετ στην Κέρκυρα η Εταιρία Γκογκάκης και το σωματείο Καμπίτσης. Το 1893, όμως, λόγω έλλειψης παικτών, τα δύο αυτά σωματεία συγχωνεύτηκαν και δημιούργησαν τον Κερκυραϊκό Γυμναστικό Σύλλογο, ο οποίος ήταν ο μοναδικός αντίπαλος για τις ομάδες των πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού που επισκέπτονταν την Κέρκυρα. 

Έτσι, αρχές του 20ου αιώνα, στο φύλλο της 14.04.1909 της αθηναϊκής εφημερίδας «Εμπρός» διαβάζουμε: «Χθες αφίκοντο εκ Κερκύρας 25 παίκται του Κερκυραϊκού Γυμναστικού Συλλόγου «Κρίκετ» μετά του προέδρου αυτών, κ. Ηλ. Σταύρου επί τω σκοπώ όπως διά διοργανώσεως αγώνων κρίκετ καθιερωθή και ενταύθα η υγιεινή και γυμναστική αύτη άσκησις. Ο κ. Σταύρου επισκεφθείς τα εν Πειραιεί ορμούντα αγγλικά παρεκάλεσεν όπως αποδεχθώσιν ένα τοιούτον αγώνισμα. Ωρίσθησαν δε πράγματι ανά 11 παίκται εκατέρωθεν, οίτινες σήμερον την 5 μμ εν τω Ποδηλατοδρομίω του Ν. Φαλήρου θέλουσι κάμει το πρώτον αγώνισμα, όπερ πιθανώς θέλει συνεχισθή αύριον και μεθαύριον». 
Πηγή: Η ιστοσελίδα της Ελληνικής ομοσπονδίας Κρίκετ, https://www.cricket.gr/ιστορία/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου