Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

B. 24. Όταν οι Θεοί «βοηθούν» τους ανθρώπους

Καλό μήνα σε όλους!


Με τη βοήθεια των θεών,
ο Οιδίποδας έλυσε το αίνιγμα της Σφίγγας
Μία αρχαιοελληνική παράδοση θεωρεί την θεά Ήρα υπεύθυνη για την τύφλωση του Τειρεσία, όταν σε μία διαμάχη της με τον Δία, ο Τειρεσίας πήρε το μέρος του Δία. Για να τον ανταμείψει ο Δίας, του έδωσε μακρόχρονη ζωή (επτά ή εννέα φορές περισσότερο των κοινών ανθρώπων) και το δώρο της προφητείας. Ο ιερέας, που έχει τεθεί επικεφαλής ικετών στον πρόλογο της τραγωδίας του Σοφοκλή, «Οιδίπους Τύραννος», προσφεύγει στον Οιδίποδα για βοήθεια, επειδή νομίζει ότι ο Οιδίποδας είχε, παλαιότερα, λύσει το αίνιγμα της Σφίγγας, αλλά και κυβερνά, έκτοτε, τη Θήβα με τη συνδρομή των θεών. 
Ενώ ο θεός Ερμής βοηθά και συμπαρίσταται στον Περσέα στις περιπέτειές του και η θεά Αθηνά και αυτόν και τον Ηρακλή στους άθλους του, σε όλη την «Ιλιάδα» και την «Οδύσσεια» του Ομήρου βλέπουμε πώς όλοι, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, οι θεοί του Ολύμπου βοηθούν άλλοτε Αχαιούς και άλλοτε Τρωαδίτες ήρωες (πχ ο θεός Απόλλων τον Πάρη, η Αθηνά τον Οδυσσέα), αλλά και διαβάζουμε στη ραψωδία α της «Οδύσσειας» πώς η Παλλάδα, μεταμορφωμένη στον οικογενειακό φίλο Μέντη,  προσπαθεί να πείσει το γιο του Οδυσσέα, Τηλέμαχο, ότι ο πατέρας του ζει και τον παρακινεί να καταγγείλει τη συμπεριφορά των μνηστήρων και να πάει στους βασιλιάδες της Πύλου και της Σπάρτης να ρωτήσει για τον Οδυσσέα. Πράγματι, την άλλη μέρα, ο Τηλέμαχος βρίσκει το θάρρος και συγκαλεί τη συνέλευση, όπου εκθέτει την κατάσταση, προτρέπει τους μνηστήρες να φύγουν και τους απειλεί με τη θεϊκή τιμωρία για τα ανοσιουργήματά τους (ραψωδία β).  
Τέλος, την έννοια της προικισμένης από τους θεούς ανθρώπινης φύσης τη βρίσκουμε ήδη στο ανθρωπωνύμιο Θεοδώρα, που, πρωτομαρτυρούμενο σε πινακίδα Γραμμικής Β από τις Μυκήνες (V 659), στο συλλαβογραφικό τύπο Te-ο-do-ra, συγκαταλέγεται στα αρχαιότερα και μακροβιότερα ονόματα της γλώσσας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου