Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

B. 26. Από τους στρατώνες στην πρωθυπουργία


Στο σημερινό σημείωμα, θα ξαναθυμηθούμε ποιοι από όσους διατέλεσαν πρωθυπουργοί της Ελλάδας ήσαν απόστρατοι ή εν ενεργεία στρατιωτικοί και για πόσες φορές άσκησαν την εκτελεστική εξουσία. Εννοείται προφανώς ότι δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν τον πίνακα οι επικεφαλής στρατιωτικών δικτατοριών που κατέλαβαν πραξικοπηματικά την εξουσία (Θ. Πάγκαλος – 1925, Γ. Κονδύλης – 1926 και 1935, Ιω. Μεταξάς – 1936, Γ. Παπαδόπουλος – 1967).
Έτσι, κατά τον 19ο αιώνα, έχουμε τους ακόλουθους: Κων/νος Κανάρης (5 φορές), Κίτσος Τζαβέλλας, Αντώνιος Κριεζής, Αθανάσιος Μιαούλης, Γενναίος (Ιωάννης) Κολοκοτρώνης. Αξιοσημείωτα είναι το ότι οι Κανάρης και Τζαβέλλας ήσαν εκ των πρωταγωνιστών στην Επανάσταση του 1821 και το ότι οι Αθ. Μιαούλης και Γ. Κολοκοτρώνης ήσαν παιδιά των αγωνιστών του 1821, Ανδρέα και Θεόδωρου αντίστοιχα.  
Ο Κωνσταντίνος Κανάρης,
ο θρυλικός μπουρλοτιέρης και πρωθυπουργός
Στον 20ο αιώνα, συναντούμε τους εξής στρατιωτικούς που από τους στρατώνες κλήθηκαν, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο χρονικό διάστημα, ν’ αναλάβουν την πρωθυπουργία: Αναστάσιος Χαραλάμπης, Στυλιανός Γονατάς, Αλέξανδρος Οθωναίος (μεταβατικός), Σοφοκλής Βενιζέλος (5), Νικόλαος Πλαστήρας (3 φορές), Πέτρος Βούλγαρης, Αλέξανδρος Παπάγος, Κων/νος Γεωργακόπουλος (υπηρεσιακός) και Κων/νος Δόβας (υπηρεσιακός).
Από όλους τους παραπάνω, από το ναυτικό προερχόντουσαν οι Κ. Κανάρης, Αντ. Κριεζής, Αθ. Μιαούλης και Π. Βούλγαρης, ενώ οι υπόλοιποι ήσαν εκ του στρατού ξηράς.  Τη μικρότερη, μάλιστα, θητεία όλων είχε ο Αναστάσιος Χαραλάμπης, 1 μόλις μέρα, το Σεπτέμβρη του 1922.
Πηγή για το παρόν σημείωμα, η «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» της Εκδοτικής Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου