Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Β.33. Οι γυναίκες και οι πόλεμοι

Κάθε 8 Μάρτη, παγκοσμίως τιμάται η Ημέρα της Γυναίκας. Λες και όλον τον υπόλοιπο χρόνο, οι γυναίκες σε όλα τα μέρη της γης δεν κοπιάζουν για τα σπιτικά τους και δεν συνεισφέρουν με τον τρόπο τους στην κοινωνία! Τέλος πάντων, αφού στην εποχή μας, σε ελάχιστες πια ανθρώπινες κοινωνίες, οι γυναίκες είναι υποβαθμισμένες κοινωνικά χωρίς καθόλου δικαιώματα.
Στο σημερινό σημείωμα, λοιπόν, θα αναφερθούμε, με λίγα λόγια, στο 1325 (2000) ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια. Θεωρείται το πρώτο σημαντικό βήμα του Οργανισμού για τη συμπερίληψη των γυναικών ως ενεργών και ισότιμων παραγόντων στην παγκόσμια κοινότητα «για την πρόληψη και την επίλυση των συγκρούσεων, για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, για την οικοδόμηση και τη διατήρηση της ειρήνης, για ανθρωπιστική βοήθεια και στην ανασυγκρότηση μετά τις συγκρούσεις» και τονίζει το σημασία της ισότιμης συμμετοχής τους και την πλήρη συμμετοχή σε όλες τις προσπάθειες για τη διατήρηση και την προαγωγή της ειρήνης και της ασφάλειας.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε το 2000 τις γυναίκες
με ψήφισμά του να αναλάβουν ειρηνευτικές πρωτοβουλίες
στις χώρες που μαστίζονται από πολέμους
Κατόπιν των ανωτέρω, νομίζουμε πως  χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς και στο 1888 (2009) ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που εστιάζει το ενδιαφέρον της ανθρωπότητας στη σεξουαλική βία κατά γυναικών και παιδιών σε καταστάσεις ένοπλης σύρραξης και τονίζει τη μεγάλη ευθύνη όλων των κρατών να θέσουν τέρμα στην ατιμωρησία και να διώκουν ανηλεώς τους υπαίτιους εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας εγκλημάτων πολέμου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη σεξουαλική και άλλης μορφής βία κατά γυναικών και κοριτσιών. 
Πηγή: http://www.un.org/womenwatch/osagi/cdrom/documents/Background_Paper_Africa.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου