138. Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός από το 1877
Αρχές καλοκαιριού του 1877, στην Αθήνα. 10 Ιούνη. Ιδρύεται, με πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ.), ένα ανθρωπιστικό, φιλανθρωπικό σωματείο, υπό την επήρεια της ίδρυσης του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού τα χρόνια μετά το 1863 από τον Ερρίκο Ντυνάν. Βασίζεται, κατεξοχήν, στον εθελοντισμό και έχει στόχο σε καιρό πολέμου την περίθαλψη τραυματιών και ασθενών και την φροντίδα αιχμαλώτων και αμάχων, ενώ στην ειρηνική περίοδο την ενεργό συμπαράσταση σε θύματα θεομηνιών ή/ και επιδημιών. Στο παρόν λήμμα, με στοιχεία από την ιστοσελίδα του Ε.Ε.Σ. (http://www.redcross.gr/default.asp?la=1&pid=8 ) θα παρουσιάσουμε κάποια σημαντικά χρονικά ορόσημα της πρώτης 50ετίας της «ζωής» του.
Έλληνες Ερυθροσταυρίτες επί τω έργω |
Το 1878, όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και στη Μακεδονία, που ξεσπούν επαναστάσεις και απελευθερωτικές εξεγέρσεις, συγκροτούνται από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό πρόχειρα νοσοκομεία για τους τραυματίες. Τον ίδιο χρόνο, συγκροτείται και ο Τομέας Νοσηλευτικής του Ε.Ε.Σ..
Τρία χρόνια αργότερα, κινητό χειρουργείο στήνεται στη Χίο με αφορμή ένα μεγάλο σεισμό και διανέμονται τρόφιμα και εφόδια στους πληγέντες. Όταν ο 19ος αιώνας τελειώνει με τον επονείδιστο για την Ελλάδα ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, ο Ε.Ε.Σ. είναι κοντά στον ελληνικό στρατό ποικιλότροπα.
Το 1911, ιδρύεται η πρώτη Πρακτική Σχολή Αδελφών Νοσοκόμων. Μονοετούς φοιτήσεως, στόχος η συμβολή του Ε.Ε.Σ. στην φροντίδα και νοσηλεία των τραυματιών του πολέμου. Και τα χρόνια που έπονται, με τους βαλκανικούς πολέμους (1912- ’13) , ανοίγουν νοσοκομειακές μονάδες του Ε.Ε.Σ. ανά την Ελλάδα και διοργανώνονται έρανοι εντός και εκτός συνόρων. Όταν τελειώνει και ο 2ος βαλκανικός πόλεμος, το 1914 ιδρύεται η Σχολή Επικούρων Αδελφών Νοσοκόμων, διετούς φοίτησης και χορηγείται η πρώτη άδεια άσκησης επαγγέλματος στην Ελλάδα.
Για την αναζήτηση αιχμαλώτων και αγνοουμένων πολέμου, όταν ξεσπά ο 1ος παγκόσμιος πόλεμος (1915) ιδρύεται η Επιτροπή και το Γραφείο Αιχμαλώτων Πολέμου, ενώ στα χρόνια της Μικρασιατικής Εκστρατείας (1919- ’22) δημιουργείται το Αρχείο Αναζητήσεων και με νοσοκομεία και θεραπευτήρια που ιδρύονται παρέχονται ιατρική αρωγή και φροντίδα σε τραυματίες του πολέμου και πρόσφυγες.
Το 1922, ιδρύεται η Κεντρική Ερανική Επιτροπή και πραγματοποιείται ο 1ος Ετήσιος Πανελλήνιος Έρανος. Την επόμενη χρονιά, ιδρύθηκε η Σχολή διπλωματούχων αδελφών νοσοκόμων και επισκεπτριών και με την έλευση των προσφύγων από τη Μικρασία ο Ε.Ε.Σ. οργανώνει ιατρεία και χώρους περισυλλογής και περίθαλψής τους. Και κλείνουμε το σύντομο τούτο «οδοιπορικό» με αναφορά στην ίδρυση, στα 1924, της Νεότητας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και την κυκλοφορία του περιοδικού της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου