142. Α. Λίνκολν και δουλεία
Ο Αβραάμ Λίνκολν είναι, κατά γενική ομολογία, ένας από τους πολιτικούς των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής του 19ου αιώνα που έχουν ξεπεράσει τα στενά χωροχρονικά όρια της ζωής τους.
Γεννήθηκε το 1809 (12 Φλεβάρη) από φτωχή αγροτική οικογένεια στο Χότζβιλ του Κεντάκυ των Η.Π.Α. και δολοφονήθηκε σε θέατρο της πρωτεύουσας Ουάσινγκτον 56 χρόνια αργότερα (επλήγη Μεγάλη Παρασκευή 14.04.1865 και υπέκυψε την επομένη, Μεγάλο Σάββατο 15.04), λίγους μήνες μετά την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα και καθώς ο αμερικάνικος εμφύλιος Βορείων – Νοτίων είχε πια φτάσει στο τέλος του.
Αρχικά, ο Λίνκολν εξασφάλιζε τα προς το ζην ως αγρότης, κατόπιν κατατάχτηκε στο στρατό και έφτασε στο βαθμό του λοχαγού και, τέλος, δούλεψε ως δικηγόρος, αφού τα πενιχρά του οικονομικά τον οδήγησαν αυτοδίδαχτος να λάβει την απαιτούμενη μόρφωση.
Σε ό,τι αφορά την οικογενειακή του ζωή, ο Α. Λίνκολν ήταν, από τις 4 του Νοέμβρη στα 1842, παντρεμένος με τη Μαίρη Τοντ (13.12.1818 – 16.07.1882) και είχε αποκτήσει μαζί της τέσσερα παιδιά. Τον Ρόμπερτ Τοντ Λίνκολν (1843 – 1926, δικηγόρο, διπλωμάτη, υπουργό στα τέλη του 19ου . αι.), τον Έντουαρντ Μπέηκερ Λίνκολν (1846 – 1850), τον Ουίλιαμ Ουάλλας Λίνκολν (1850 – 1862) και τον Τόμας Λίνκολν (1853 – 1871). Να σημειωθεί, επίσης, σχετικά με τον πίσω από τους προβολείς της δημοσιότητας βίο του, ότι ο Λίνκολν έπαιρνε, μάλλον, αντικαταθλιπτικά χάπια, που επηρέαζαν σημαντικά και τη συμπεριφορά του έναντι των άλλων και τον απότομο ενίοτε χαρακτήρα του.
Στην πολιτική, ο Α. Λίνκολν εντάχτηκε καταρχάς στο κόμμα των Ουίγων, έφτασε, μάλιστα, στην ηγεσία του κόμματος (1844), ενώ, αργότερα (μέσα δεκαετίας 1850), προσχώρησε στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα.
Μολονότι το 1858 απέτυχε να εκλεγεί γερουσιαστής, το 1860 εξελέγη (και το 1864 επανεκλέχτηκε) 16ος πρόεδρος των Η.Π.Α., αν και οι νότιες πολιτείες δεν του έδωσαν ούτε μιαν ψήφο, ενώ, μερικούς μήνες αργότερα, το 1861 (Απρίλης) ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος. Ήδη, μετά την εκλογή του Λίνκολν, εννέα Πολιτείες του Νότου έσπευσαν ν’ αποσχιστούν από τις Η.Π.Α. και συγκρότησαν τις Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής με πρωτεύουσα το Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια με πρόεδρο τον Τζέφερσον Ντέηβις.
Το 1863 υπέγραψε διάταγμα για κατάργηση της δουλείας, συνεπής στις από το 1854 αρχές του που ενέπνευσαν και τους καυστικότατους λόγους του κατά της δουλείας. Η κατάργηση της δουλείας είχε διατυπωθεί για πρώτη φορά από τον ιδρυτή του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και αποτυχόντα υποψήφιο πρόεδρο στις εκλογές του 1856 Τζων Φρήμοντ.
Τέλος, αντίγραφο ιστορικής επιστολής του προέδρου Αβραάμ Λίνκολν προς την κ. Λίντια Μπίξμπι από τη Βοστώνη, μητέρα πέντε αγοριών, που έχασαν τη ζωή τους στα πεδία μάχης του Αμερικανικού Εμφυλίου, ανακαλύφθηκε στα αρχεία της Ιστορικής Εταιρείας του Ντάλας πριν λίγα χρόνια (2008), όπως είχαν αναμεταδώσει τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η πρωτότυπη επιστολή του 1864 δεν έχει βρεθεί ποτέ, εντούτοις το περιεχόμενό της την καθιστά «ένα από τα καλύτερα δείγματα προεδρικής ευφράδειας», σύμφωνα με τον Ιστορικό και διευθυντή του μουσείου της Ιστορικής Εταιρίας, Αλαν Ολσον.
«Γνωρίζω πόσο ανίσχυρα και άκαρπα θα είναι τα λόγια μου, στην προσπάθειά μου να σας ανακουφίσω από τον αβάσταχτο πόνο σας. Προσεύχομαι στον Θεό, να σας απαλλάξει από τον πόνο και να σας αφήσει μόνο με τη γλυκιά ανάμνηση των αγαπημένων σας, αλλά και τη βαθιά υπερηφάνεια, που σας ανήκει χάρη στη θυσία που πραγματοποιήσατε στον βωμό της ελευθερίας», αναφέρει η επιστολή. «Είναι γραμμένη με σπάνια ευαισθησία και αποτελεί κόσμημα μεταξύ των προεδρικών επιστολών στην αμερικανική ιστορία», λέει ο Τζέιμς Κορνίλιους, διευθυντής της Προεδρικής Βιβλιοθήκης Αβραάμ Λίκνολν στο Σπρίνγκφιλντ του Ιλινόις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου