14. Στην Πάρο «έφαγε τα μούτρα» του
Λίγους μήνες μετά τη νίκη στο Μαραθώνα (490 π.Χ.), από προσωπικά «ελατήρια» μάλλον κινούμενος, ο τροπαιοφόρος στρατηγός Μιλτιάδης (φωτογραφία) δεν αρκέστηκε στις δάφνες της μεγάλης νίκης κατά των Περσών επίδοξων επιδρομέων και συμβούλεψε (489 π.Χ.) τους Αθηναίους να αναλάβουν εκστρατεία στην Πάρο και τη Νάξο, επειδή τάχα οι κάτοικοί τους είχαν «μηδίσει» στις προηγούμενες επαφές με τους Πέρσες. Η εκστρατεία, στην οποία έλαβαν μέρος 70 εξοπλισμένα αθηναϊκά πλοία, απέτυχε παταγωδώς και ο βαριά τραυματισμένος Μιλτιάδης προσάχθηκε σε δίκη, κατόπιν καταγγελίας, που υποστήριξε ο Ξάνθιππος, ο γιος του Αρίφρονα και πατέρας του κατοπινού γνωστού πολιτικού ηγέτη Περικλή, γαμπρός των Αλκμεωνιδών.
Με μοναδικό υπερασπιστή τον αδελφό του, Στησαγόρα, ο Μιλτιάδης κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε να πληρώσει 50 τάλαντα, υψηλότατο πρόστιμο! Δεν είχε να πληρώσει και του επιβλήθηκε φυλάκιση, αλλά, πριν οδηγηθεί στις φυλακές, πέθανε (489/8 π.Χ.) από μόλυνση, ενώ το πρόστιμο πλήρωσε ο γιος του, Κίμωνας, που, τα επόμενα χρόνια, θα αναδειχτεί σε έναν από τους πρωταγωνιστές της αθηναϊκής πολιτικής ζωής ή μια κόρη του, η Ελπινίκη, μετά από το γάμο της με τον πλούσιο Καλλία.
Υπάρχει, όμως, το ενδεχόμενο, το οποίο σχετίζεται και με το ότι ο Ξάνθιππος ήταν ο καταγγέλλων, να φοβήθηκαν οι πολιτικοί αντίπαλοί του την επιρροή στο λαό και τη μετά το Μαραθώνα δύναμη του Μιλτιάδη. Και, καθώς δεν μπορούσαν να τον εξορίσουν, γιατί θα είχανε θύελλα διαμαρτυριών ν’ αντιμετωπίσουν, βρήκαν την Πάρο για πρόφαση, για να τον «εξουδετερώσουν» διαπαντός!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου