21. Τριάντα χρόνια η Ευρώπη στα όπλα
Στο α' μισό του 17ου αιώνα, η Ευρώπη δοκιμάζεται σοβαρά από τον Τριακονταετή πόλεμο. Ονομάστηκε έτσι, διότι διήρκεσε από το 1618 έως το 1648 και το θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων ήταν τα εδάφη της Γερμανίας.
Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν ο Αψβούργος Γερμανός αυτοκράτορας Ματθίας, πολεμώντας τους διαμαρτυρόμενους, αποπειράθηκε να επιβάλει βίαια τον καθολικισμό στη Βοημία, αλλά γρήγορα ενεπλάκησαν στις διενέξεις η Γαλλία, η Δανία, η Σουηδία και άλλες χώρες.
Ας ιδούμε τα βαθιά και πραγματικά αίτια του Τριακονταετούς πολέμου και τους όρους της Συνθήκης της Βεστφαλίας, που τον έκλεισε το 1648. Τα αίτια ήταν θρησκευτικά (: στα διάφορα μικρότερα κρατίδια της Γερμανικής Αυτοκρατορίας συγκρούονταν θρησκευτικά οι οπαδοί του Λούθηρου, του Καλβίνου και οι Καθολικοί υπό τον Πάπα και τον Αυτοκράτορα), πολιτικά (: τοπικές αντιθέσεις μεταξύ των κρατιδίων, οι οποίες ξεκινούσαν από την επιδίωξη των Γερμανών τοπικών αρχόντων να περιορίσουν τη δύναμη του αυτοκράτορα προς ίδιον όφελος ο καθένας) και οικονομικοπολιτικά (: καθεμιά από τις εμπλεκόμενες χώρες ήθελε να έχει το "πάνω χέρι" στην Ευρώπη).
Η Συνθήκη της Βεστφαλίας (1648), τερματίζοντας τον πόλεμο, ήταν "χαστούκι" στους Αψβούργους και έβαζε τα θεμέλια για τη Γαλλική Ηγεμονία του 18ου αι., καθώς όριζε, μεταξύ άλλων, τα εξής: Ο Καλβινισμός είναι ισότιμος με τα υπόλοιπα δόγματα. Στη Βοημία επανήλθε ο καθολικισμός. Αναγνωρίστηκαν οι δημεύσεις εκκλησιαστικών περιουσιών που είχαν κάνει οι διαμαρτυρόμενοι έως το 1624. Η Γερμανία παραχωρούσε στη Γαλλία σημαντικά εδάφη της (Αλσατία, Μετς, Τουλ, Βερνταίν), η Πομερανία προσαρτάται στη Σουηδία και ανακηρύσσονται ανεξάρτητες οι Κάτω Χώρες (Ολλανδία) και η Ελβετία, ενώ περιορίζεται σημαντικά η δύναμη του αυτοκράτορα, αφού αναγνωρίστηκαν κυριαρχικά δικαιώματα σε 400 περίπου Γερμανούς τοπικούς ηγεμόνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου